nieuws

Sphinx sluit boekjaar af met fors verlies

bouwbreed

De Maastrichtse producent van sanitair Sphinx Gustavsberg heeft het afgelopen boekjaar f. 33,1 miljoen verlies geleden. Vorig boekjaar was het resultaat nog f. 30,1 miljoen positief. Er was al verlies voorzien. Ook verkocht Sphinx minder. De omzet verminderde van f. 849,1 miljoen in 1994/95 tot f. 832,4 miljoen in 1995/96. Sphinx noemt de cijfers “zeer teleurstellend”.

De resultaten worden voor een deel gedrukt door de reorganisatie van de sanitairdivisie. Daarvoor is een voorziening van f. 42,2 miljoen genomen. Maar ook het bedrijfsresultaat viel zwaar terug van f. 63 miljoen tot f. 35,9 miljoen. Het bedrijf geeft als oorzaak voor deze winstdaling de voortdurende prijsconcurrentie en een verdere afname van de vraag in alle relevante markten.

De reorganisatie heeft vooral betrekking op sanitairactiviteiten in Duitsland en Frankrijk. Daar vallen de verkopen tegen en dalen de marges. In Duitsland heeft Sphinx te kampen met teruglopende activiteiten in de bouw, in Frankrijk met een tanend consumentenvertrouwen sinds de massale stakingen eind vorig jaar.

Vooral de sanitairvestiging in het Duitse Wallhausen moet fors bloeden. Daar wordt de capaciteit ingeperkt. Bovendien moet het allemaal doelmatiger. De onderneming wil de lokale sanitairfabrieken in Europa voortaan centraal aansturen. In totaal schrapt de onderneming 350 van de circa 4000 banen, voor het merendeel in de keramische bedrijven.

Lening

Het verlies slaat ook een gat in het eigen vermogen. Dat daalt met f. 32,7 miljoen tot f. 161,2 miljoen. De solvabiliteit (het eigen vermogen als percentage van het balanstotaal) daalde met ruim 5 procent tot een krappe 26,5 procent. Sphinx voelde zich geroepen het vermogen te versterken. Hiertoe heeft het bedrijf een achtergestelde lening van f. 40 miljoen afgesloten, waardoor het garantievermogen 39,2 procent van het balanstotaal bedraagt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels