nieuws

SP wil uitleg Kok over WBL-uitspraken

bouwbreed

De SP-fractie wil dat premier Kok de Tweede Kamer uit de doeken doet waarom hij vrijdag inhoudelijke uitspraken deed over de conclusies van het rapport van de WBL-commissie, nog voordat het parlement het rapport inzake het debacle bij de Limburgse woningcorporatie heeft behandeld.

SP-fractievoorzitter Marijnissen stelt Kok daar vandaag in de Kamer mondelinge vragen over.

Kok zette vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad vraagtekens bij de harde kritiek van de parlementaire onderzoekscommissie naar de affaire rond de Stichting Woningbeheer Limburg, aan het adres van D66-staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting.

Het harde oordeel “verwijtbaar gedrag” komt naar Koks eerste indruk niet overeen met de feiten in het rapport. “Er is een gebrek aan evenwicht tussen het aangedragen materiaal en de loodzware verwijten”, aldus de premier, die sprak van een “soort brug met ongelijke leggers”.

In het Pinksterweekend kreeg Kok kritiek van PvdA en VVD. Fractievoorzitter en Kok’s partijgenoot Wallage zei dat leden van het kabinet geen commentaar behoren te geven op parlementaire onderzoeksrapporten voordat de Tweede Kamer dat heeft gedaan. “Kok hoort te wachten”. VVD-KAmerleid Weisglas stelde op zijn beurt dat de premier de volgorde had omgedraaid.

Tekort geschoten

CDA-fractievoorzitter Heerma, volgens de WBL-commissie evenals Tommel verwijtbaar tekort geschoten, deelt daarentegen de visie van Kok en stelde dat het oordeel van de commissie “hard, te hard” is. Ook volgens de oud-staatssecretaris van VROM zijn er vraagtekens te plaatsen bij de aangeleverde feiten en de conclusies die de onderzoekscommissie daar vervolgens aan heeft verbonden.

Voorzitter Deetman van de Tweede Kamer verklaarde dat staatssecretaris Tommel in ieder geval niet moet aftreden voordat hij met de Tweede Kamer over de kwestie heeft gedebatteerd. “Bewindslieden vallen in de tweede Kamer, niet daarbuiten”, zo vindt Deetman.

Reageer op dit artikel