nieuws

Slechte bouwmarkt noopt Hochtief tot ontslagen

bouwbreed Premium

De Duitse aannemer Hochtief, voor 48 procent eigenaar van Ballast Nedam, gaat dit jaar in eigen land 2000 van de 20.000 arbeidsplaatsen schrappen. Wegens de zwaarste crisis in de Duitse bouw sinds de oorlog gaat het concern zich meer op het buitenland richten. Dat heeft topman Hans-Peter Keitel woensdag meegedeeld bij de presentatie van de jaarcijfers.

Hochtief heeft op de zwakke bouwmarkt in Duitsland ook nog te maken met groeiende concurrentie van buitenlandse bedrijven die lagere lonen betalen. “De toestroom van ondernemingen en arbeidskrachten uit onder meer Portugal, Groot-Brittannie en Oost-Europa zal niet ophouden. Die is met wettelijke maatregelen of cao-afspraken niet te stoppen”, aldus Keitel. Er werken op het ogenblik zo’n 200.000 buitenlanders in de Duitse bouw, terwijl 350.000 Duitse bouwvakkers werkloos zijn.

Het buitenland van Hochtief bestaat uit onder andere uit het Verre Oosten, West- en Zuid-Amerika en een aantal Europese landen. Onlangs werd bekend dat de Duitse aannemer het Spaanse bouwbedrijf Huarte zou willen overnemen. Samen met Ballast Nedam tracht het Duitse bouwconcern in Engeland grote, vaak PFI-poen, infrastructuurwerken naar zich toe te halen. Het verwerven van de hsl-verbinding tussen Kanaaltunnel en Londen mislukte echter.

Hochtief weet ondanks de problemen nog aardige resultaten te behalen. De winst steeg vorig jaar van 130 miljoen mark tot 137 miljoen mark en de omzet groeide met 5,9 procent tot 11,1 miljard mark. Een belangrijke bijdrage is de zeer winstgevende deelneming Ballast Nedam. De onderneming realiseerde vorig jaar een winst van f. 92,1 miljoen.

De orderontvangst van Hochtief nam met 1,3 procent toe tot 11,8 miljard mark, maar er was een scherpe tegenstelling tussen binnen- en buitenland. De waarde van opdrachten uit Duitsland kelderde met 16,3 procent tot 6,6 miljard mark, terwijl de buitenlandse orders met 38 procent omhoog schoten naar 5,2 miljard mark. Begin dit jaar meldde Hochtief dat al in een brief aan de aandeelhouders. Men waarschuwde voor een lagere marge door een afnemende bezettingsgraad.

Voor het lopende jaar is Hochtief “voorzichtig optimistisch”. De omzet van de aannemer, die in meerderheid eigendom is van het energieconcern RWE, groeide in het eerste kwartaal met 2,9 procent tot 2,4 miljard mark en de orderontvangst met 17,8 procent tot 2,3 miljard mark.

Holzmann koopje

Topman Keitel liet woensdag weten dat zijn concern blijft proberen de deelneming in concurrent Philipp Holzmann AG uit Frankfurt te vergroten, ondanks de bezwaren van het Duitse kartelbureau. Het federale kartelbureau in Berlijn verbod Hochtief vorig jaar het 20-procents belang in Holzmann op te trekken naar 35 procent. Het argument was dat beide een meer dan dominante positie zouden krijgen op de markt van bouwopdrachten boven de DM 50 miljoen. Begin november komt de kwestie voor de rechter in Berlijn.

Reageer op dit artikel