nieuws

Schrijfmachines Hermans

bouwbreed

In museum het Scryption in Tilburg is momenteel de expositie van de tweehonderd schrijfmachines van de vorig jaar overleden schrijver W.F. Hermans te zien.

De titel van de tentoonstelling is De Liefste Machine Ooit Uitgevonden. Deze titel verwijst naar een passage in zijn boek Onder talloos veel miljoenen, waarin de hoofdpersoon haar liefde voor de typemachine verklaart.

De speciale tentoonstelling, die werd ingeleid door de Belgische kunstkenner en vriend van Hermans, Freddy de Vree, duurt tot eind augustus. Op de expositie staan behalve typemachines ook enkele rekenmachines en stencilapparaten.

De collectie, die onder literatuurliefhebbers en verzamelaars van kantoorapparatuur, bekendheid geniet als ‘de collectie Hermans’, bestaat voor een deel uit (blikken) kinder-schrijfmachientjes, waarmee na toepassing van een aantal ingewikkelde kunstgrepen, echt geschreven kan worden.

Volgens een woordvoerster van het Scryption is in de collectie een groot aantal zeldzame en zeer goed onderhouden stukken ondergebracht. Een van deze topstukken betreft de uit 1969 daterende elektrische ‘rode IBM 072’, waarop de schrijver de laatste jaren zijn romans schreef.

Hermans, die lange tijd in het buitenland woonde, bouwde de verzameling in enkele tientallen jaren op. Op onder meer rommelmarkten wist hij vaak aardige machines tegen spotprijzen op de kop te tikken. Elke ‘nieuwe’ schrijfmachine werd nauwkeurig schoongemaakt en geolied. Vervolgens maakte de schrijver van elke aanwinst een beschrijving en borg die op in een speciale multomap. Op de rechterpagina schreef hij de technische details en de plaats waar hij het apparaat had weten te bemachtigen. Op de linkerpagina’s gaf hij een proeve van het lettertype.

Alle apparaten werden bovendien op eigenzinnige wijze door de schrijver becommentarieerd. Zijn bevindingen, steevast getypt op kladpapier, zijn achter glas te bewonderen. Door de erven W.F. Hermans is bepaald dat het Tilburgse museum de collectie ‘levenslang’ in bruikleen krijgt.

Scryption in Tilburg toont t/m 1 september de collectie typemachines van de schrijver W.F. Hermans. Het museum voor techniek en vormgeving van schrift en kantoor is te vinden aan de Spoorlaan 434a te Tilburg, telefoon: 013 5353777.

Reageer op dit artikel