nieuws

Prijsonderhandelingen vertragen bouw van hoteltoren in Rotterdam

bouwbreed Premium

Gecompliceerde contractonderhandelingen tussen de projectontwikkelaar en de aannemers hebben de bouw van de Weena Toren op het Rotterdamse Kruisplein vertraagd. Op zijn vroegst kan nu pas begin volgend jaar worden begonnen met de bouw van deze 115 meter hoge toren.

In eerste instantie hadden de aannemers, Bam Rotterdam/Den Haag en Ballast Nedam/IGB in maart moeten beginnen met het bouwrijp maken. “Tussen de Engelse hotelontwikkelaar Kinfield en de aannemers wordt stevig onderhandeld over het geld”, aldus een topman van de dienst Stedebouw + Volkshuisvesting in de Maasstad. Hetgeen wordt beaamd door penvoerder Bam. “Het budget van de poontwikkelaar moet omhoog, de tekeningen zullen door AGS moeten worden aangepast om het plan haalbaar te maken en wij zullen wat in prijs moeten zaken”, zegt de woordvoerder van Bam Rotterdam/Den Haag, desgevraagd. “We gaan er vanuit dat het uiteindelijk wel zal lukken. Het betekent wel dat de oplevering van begin 1999 niet meer wordt gehaald.”

Lange geschiedenis

De Weena Toren, een basisontwerp van het Canadese architectenbureau Webb, Zerafa, Menkes, Housden Partnership, kent al een lange geschiedenis. Uit de eerste raadsstukken over dit onderwerp blijkt dat al in mei volgend jaar het vijf sterren hotel in de toren open had moeten gaan. Om het project op gang te krijgen en te houden heeft de gemeente ooit f. 1,5 miljoen toegezegd in ruil voor een aanzienlijk belang in het exploitatiebedrijf van de toren. Om een chick advocatenkantoor in Plaza, het naast de toren gelegen kantoren-winkelcomplex van PGGM, tegemoet te komen, werd begin dit jaar besloten het hoge gebouw, met naast het hotel zestien verdiepingen kantoren en vier peperdure appartementen, drie meter van Plaza te gaan bouwen. Ook dit veroorzaakte weer vertragingen.

Reageer op dit artikel