nieuws

Parijs breidt luchthaven uit

bouwbreed

De Franse regering heeft de aanleg van twee nieuwe startbanen op het vliegveld Roissy-Charles de Gaulle (CDG) voorlopig verkozen boven de bouw van een derde vliegveld in de regio Parijs. Roissy-CDG, ten noorden van de Franse hoofdstad telde in 1995 een 30 miljoen reizigers, ofwel 340.000 vliegtuigen die vertrokken of landden.

De uitbreiding van deze grote luchthaven verhoogt de capaciteit tot 80 miljoen reizigers per jaar. De twee nieuwe startbanen zullen in oostelijke richting worden uitgelegd om zo min mogelijk geluidshinder te veroorzaken voor de omwonenden. De vertegenwoordigers van 67 omliggende gemeenten hebben evenwel luidkeels geprotesteerd tegen het regerings besluit. Zij vreesden al jaren voor de onvermijdelijke uitbreiding van het vliegveld en eisen dat de regering eerst een besluit neemt over het tijdstip van de aanleg van een derde luchthaven.

Volgens minister Pons van transport blijven de plannen voor deze luchthaven gehandhaafd voor 2020 of 2030. De Franse regering vindt de uitbreiding van Roissy-CDG belangrijker om de Europese concurrentie het hoofd te bieden. Tussen 3 juni en 3 juli gaat een commissie aan het werk, om de bouw het noodzakelijke stempel van ‘overheidsbelang’ mee te geven. Hierna ke de bouwactiviteiten beginnen. Naar wordt verwacht zal dit vrij vlug het geval zijn.

Reageer op dit artikel