nieuws

Ontslagafhankelijke premie ww levert 15.000 banen op

bouwbreed Premium

Als werkgevers een hogere ww-premie moeten betalen naarmate ze in het recente verleden meer personeel hebben ontslagen, zal het aantal banen met 15.000 groeien.

Op de uitgaven voor sociale zekerheid kan dan f. 400 miljoen worden bespaard.

Dat blijkt uit berekeningen die het Centraal Planbureau (CPB) heeft gemaakt voor de Sociaal-Economische Raad (SER). De SER (werkgevers, werknemers en kroonleden) gebruikt deze berekening voor een interne discussie over de toekomst van de sociale zekerheid.

Het idee om de ww-premie afhankelijk te maken van het aantal werknemers dat een bedrijf aan de dijk zet, is eerder geopperd door het PvdA-kamerlid Vreeman. Hij had het opgedaan tijdens een studiereis naar de Verenigde Staten. Daar bestaat een dergelijk systeem van premiedifferentiatie in de ww al. De overige kamerfracties reageerden positief en staatssecretaris Linschoten van Sociale Zaken zegde onderzoek toe. Dat is nog niet gepubliceerd.

Het CPB houdt bij zijn berekeningen een groot aantal slagen om de arm. Het aantal extra banen en de bezuiniging in de sociale zekerheid zijn afhankelijk van de mate van premiedifferentiatie en de duur van de werkloosheid. Ook heeft het planbureau geen rekening gehouden met het toenemend aantal tijdelijke werknemers. In het slechtste geval leidt premiedifferentiatie tot een daling van de werkloosheid met 5000

Reageer op dit artikel