nieuws

Omvallen rolsteiger kost timmerman gebroken been

bouwbreed

Gistermorgen is op het bouwterrein van Bactie NV een ongeluk gebeurd. Een medewerker van het bouwbedrijf Staaling uit Werkwerd verplaatste een rolsteiger, terwijl twee collega’s erop bleven staan. De vier meter hoge steiger kantelde en de collega’s vielen mee. De timmerman J.V. kwam ongelukkig terecht op enkele baddingen en brak z’n bovenbeen. Z’n collega L.T. kwam met de schrik vrij.

‘Alleen lege steigers mogen worden verrold’

“Het is m’n meest ervaren ploeg. We bouwen regelmatig hoge bedrijfshallen zoals deze hier. Jaap en Leendert brachten op de derde (van de zes meter hoge) verdiepingen baddingen aan om er later de dakvloerbekisting op te ke bevestigen. Steven, die een pietje precies is, zaagt bijna altijd de baddingen op maat. Dat gebeurt op de vloer waarop de steiger staat. Juist van Steven begrijp ik niet, waarom hij de steiger ging verplaatsen, terwijl Jaap en Leendert erop stonden. Er zijn strikte instructies dat alleen lege steigers mogen worden verrold; geen mensen erop, ook geen materiaal.”

Uitvoerder A. van G. kan het zich nog steeds moeilijk voorstellen. “Nee, ik heb Steven na het ongeval niet meer gesproken. Hij is wel bij Jaap gebleven tot de ziekenwagen er was, maar daarna heb ik hem naar huis gestuurd. Evenals Leendert trouwens, die was ook redelijk ondersteboven en dat kun je je voorstellen van iemand die een tuimeling van vier meter heeft gemaakt.”

Het liep zo vlot

Steven lijkt al aardig bijgekomen als we hem door de telefoon spreken. “Nee, hij heeft er geen bezwaar tegen, hij is nu wel over de schrik heen, gelukkig is het met Jaap goed; hij hoorde van het ziekenhuis dat de beenbreuk een eenvoudige was. Tja, wat moet hij ervan zeggen. Alles liep zo vlot, we schoten snel op. Het ging eigenlijk maar om een klein stukje, niet veel meer dan twee meter. Maar er lagen wat hoekprofielen op de grond, ik moest de steiger even dwars verrollen. En toen ging hij, heel langzaam eerst, ik voelde hem kantelen, maar er was geen houden aan. Ik hoop maar dat de uitvoerder me er niet naast zet, ik werk graag met Jaap en Leendert. We waren het er met z’n drieen over eens, over dat verrollen. We wilden een mooie dagproduktie halen. Ik ben benieuwd hoe Leendert eraan toe is.”

Met z’n drieen

Van Leendert komt geen verwijt. “We hadden met z’n drieen gezegd: rollen maar. Zei Steven dat het zo goed liep? Dat was ook zo, we hadden plezier in de vaart waarmee het ging. Steven stak de baddingen steeds op tijd omhoog, we klemden ze tussen I-profielen in een tempo dat we nog niet hadden gehaald. Ach, dan heb je niet zo’n zin om van die steiger af te komen en je spullen mee naar beneden te nemen (en later weer naar boven). We zetten ons even schrap, pakten vast wat los op de steiger lag en Steven, sterk als een beer, zette zich aan het duwen. De rest van het verhaal ken je: ik kwam goed terecht (op handen en voeten) maar Jaap viel op die baddingen.”

De uitvoerder van Bactie NV belde niet alleen de ambulance, hij vroeg ook Aboma+Keboma uit Ede een ongevalsonderzoek te verrichten. De veiligheidskundige was er ’s middags al. Hij vond de steiger omgevallen liggen en constateerde gelijk al dat de uithouders niet waren uitgeschoven. De steiger van Staaling was verder in goede staat: de leuningen 1 meter hoog en degelijk met tussenleuning en kantplank, de zwenkwielen voorzien van een goede blokkeerrichting. Hij stelde ook vast dat er niet slechts een partij baddingen op de vloer lag, maar ook een aantal lengten hoekijzer.

Voorkomen beter

De veiligheidskundige stelde in z’n rapport allereerst dat er nooit met een rolsteiger mag worden gereden als er personen op aanwezig zijn. Ook materiaal moet naar beneden worden gebracht, tenzij het zo afdoende kan worden vastgezet, dat er geen gevaar bestaat dat het van de steiger afvalt. Bovendien moet de vloer waarover met de steiger wordt gereden vrij van obstakels zijn.

Aparte aandacht weidde de veiligheidskundige aan de uithouders. Deze dienen altijd te worden gebruikt, ze zorgen immers voor standzekerheid. Ook tijdens het verrijden mogen de uithouders niet worden ingeschoven. Op een goedgeruimde vloer is het geen moeite ze bij het verrijden van de vloer te houden.

De veiligheidskundige wees erop dat in de wetgeving is vervat dat iedere aannemer vooraf de te verwachten risico’s in kaart brengt en hieraan passende maatregelen koppelt. De logistiek van het bouwen met rolsteigers hoort daarin thuis. Als voor het werken met de steiger een praktisch plan is opgesteld, inclusief aanvoer en opslag van materialen, wordt het gevaar voor omvallen bij verrollen tot het uiterste beperkt.

Mocht iemand, besloot de veiligheidskundige, informatie over het vroegtijdig reduceren van risico’s willen ontvangen, dan kan men altijd schrijven, bellen of faxen.

Reageer op dit artikel