nieuws

NS in Leiden klaar voor volgende eeuw

bouwbreed

De Nederlandse Spoorwegen zijn in Leiden klaar voor de volgende eeuw. De twee extra sporen, nodig voor een uitbreiding van de dienstregeling, zijn al enige tijd gereed.

Bijna negen jaar zijn de NS in het kader van het plan Rail 21 bezig geweest met een verdubbeling van de rails op het baanvak Leiden – Den Haag en met nieuwe ongelijkvloerse kruisingen en stations. In totaal is op de drukke lijn f. 4 miljard geinvesteerd. De parel van de lijn, het nieuwe station Leiden Centraal, wordt maandag door minister Jorritsma officieel geopend. Hoewel de uit staal en glas opgetrokken creatie van architect Harry Reijnders al enige tijd in gebruik is, duurt het nog tot 1999 voor de omgeving van het station echt af is. Reijnders, vooral bekend van station Blaak in Rotterdam, heeft zich voor het Leidse station laten inspireren door de spoorwegarchitectuur uit de vorige eeuw. Een enorme glazen koepel overspant de acht sporen in Leiden. Ook de gevel van het station is volledig transparant. De staalconstructie is opgetrokken door Heijmans. Strukton fungeerde als bouwkundig aannemer.

Foto: Infiniti

Reageer op dit artikel