nieuws

Nederlandse onroerend goed-markt te beperkt voor geprivatiseerd ABP

bouwbreed

Het vanaf 1 januari 1996 geprivatiseerde Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds begint financieel gezond. Dit constateert de directieraad aan de hand van het jaarverslag 1995 dat gisteren gepresenteerd werd.

In dit boekjaar werd ruim f. 14 miljard belegd. Het totale beleggingsrendement was 16,4%, tegen 14,7% van World Markets Company, gebaseerd op een gemiddelde van 178 andere Nederlandse pensioenfondsen. De onroerend goed bijdrage aan het rendement is 8,4%, 1,3% hoger dan WMC.

De voorzitter van de Directieraad, drs. J. Neervens, noemt 1995 een fantastisch beleggingsjaar. Het vermogen groeide per saldo met f. 10,7 miljard en de verplichtingen met f. 13,8 miljard. Het gereorganiseerde Beleggingsbedrijf sloeg de weg in naar een fundamenteel andere samenstelling van de beleggingsportefeuille. In het jaar 2000 moet f. 85 miljard oftewel 30% (nu f. 33 miljard of 14%) belegd zijn in aandelen, 28 miljard oftewel 10% (nu f. 13 miljard of 7%) in onroerend goed.

Concurrentie

Het ABP wil de komende jaren de meeste onroerend goed-beleggingen vooral in Nederland laten plaatsvinden. Deze markt is echter te beperkt om de strategische allocatiedoeleinden te bereiken die het ABP wil realiseren. Mede daarom zal 40% van de vastgoedportefeuille, waarvan 10% behoort tot de OG-sector, in het jaar 2000 in het buitenland belegd zijn, grotendeels in Noord-Amerika, Engeland, Frankrijk en Duitsland en in mindere mate in Belgie en Spanje.

Volgens prof.dr. Jean Frijns, lid van de directieraad en directeur Beleggingen, wordt van deze 10% jaarlijks een half miljard of meer – mogelijk een miljard – belegd in onroerend goed in Nederland. Het jaarlijks investeren van een half miljard in de sociale woningbouw, zoals Cobouw op 13 mei berichtte, zal in 1996 zeker niet gehaald worden. Frijns: “Het beleggen wordt duurder, de concurrentie met koopwoningen groter en de bouwgrond schaarser. We zoeken speciale poen. De investering hangt af van de mogelijkheden die er zijn.”

Reageer op dit artikel