nieuws

LWO wil vrijstelling btw op woonboten

bouwbreed

De landelijke woonbotenorganisatie LWO vindt het laakbaar dat bewoners van woonboten niet alleen onroerende-zaakbelasting moeten gaan betalen, maar bovendien over hun huur, lig- of havengeld ook nog eens btw moeten afdragen. Het is van beide een, meent de belangenclub in een brief aan de vaste Kamercommissie voor Financien. Wie een huis huurt betaalt onroerende-zaakbelasting voor het gebruik, maar is vrijgesteld van btw over de huurpenningen.

In 1991 besloot de Tweede Kamer dat ook bewoners van woonboten een met de onroerende-zaakbelasting vergelijkbare belasting moesten gaan betalen. De woonbotenorganisatie vindt dat op zich te billijken. Naar analogie van huurders van huizen moet dan wel vrijstelling van btw worden gegeven.

Om dat te bereiken zal wel een wetswijziging nodig zijn. De belastingrechter heeft indertijd btw over bijvoorbeeld liggelden goedgekeurd.

Deze belasting over belasting kon door de beugel volgens de rechter, omdat de gemeente optrad als ondernemer in de commerciele dienstverlening en niet als publiek lichaam met een openbare dienst.

Reageer op dit artikel