nieuws

Luxueuze ‘Andromeda-Hill’ komt toch van de grond

bouwbreed

Het miljoenen kostende, super-luxueuze woningbouwpo ‘Andromeda-Hill’, totale oppervlakte 60.000 m2, gelegen op een rotspunt in Oud-Jaffa (Israel) wordt ondanks enorme problemen bij de start, toch in snel tempo afgebouwd.

Zoals Cobouw eerder berichtte bevond het po zich een kleine acht maanden geleden op de rand van de afgrond. Orthodoxe rabbijnen spraken een vloek uit over het po omdat, zoals zij verklaarden, de beenderen die tevoorschijn kwamen bij het graven van de bouwput uit Joodse graven afkomstig waren. Een van de architecten, Eyai Ragonis, stierf plotseling op 37-jarige leeftijd en er waren vragen over het project in het Israelische parlement.

Vandaag de dag is het (politiek en religieus) stil rondom het po en wordt er in twee ploegendienst, door voornamelijk Turkse bouwvakkers, hard gewerkt om het totale po binnen drie jaar op te leveren.

‘Dood’ po

De eerste twee gebouwen – het po omvat in totaal tien complexen met totaal 270 luxueuze appartementen – zijn bijna op hoogte en volgens Moshe Peretz, de po-manager, zijn hiervan al 60 appartementen verkocht met een verkoopprijs van een kleine $42 miljoen. De prijzen varieren van $600.000 voor een appartement aan de straatkant van 60 m2 tot $2,5 miljoen voor een duplex-penthouse met uitzicht op zee van 300 m2.

In eerste instantie werd de lokale markt benaderd, om te voorkomen dat het po zoals vele andere luxueuze poen in Israel, een ‘dood’ po zou worden. In deze poen werden de appartementen voornamelijk verkocht aan rijke Amerikaanse en Zuidafrikaanse Joden die hun luxueuze optrekjes alleen bewonen tijdens de Joodse feestdagen.

Moshe Peretz, die een grote foto van de overleden architect Eyal Ragonis in zijn kantoor heeft hangen, laat me vol trots het show-appartement zien, dat binnen een kleine drie weken werd afgebouwd in verband met de stroom van voornamelijk Joodse buitenlanders die afgelopen ‘Pesach’ (het Joodse Paasfeest) Israel bezochten.

Constante bewaking

Het appartement, gelegen aan de westkant (120m2 groot), heeft binnen in plaats van de in Israel altijd voorkomende gepleisterde muren gips-board. Ook, voor het eerst in Israel, zijn de appartementen voorzien van de Duitse ‘BUG’ dubbelglasramen: van buiten aluminium met een speciale coating, die bestand is tegen het zeeklimaat, in het midden een dikke PVC-laag en aan de binnenkant hout.

Onder het totale po bevinden zich de parkeerplaatsen en men kan zich met een lift rechtstreeks naar het eigen appartement begeven. Het project, dat 24-uurs bewaking zal krijgen, wordt onder andere opgesierd met twee grote zwembaden, watervallen en tuinen.

Ofschoon het totale po de goedkeuring heeft van de gemeente Jaffa, moet per gebouw opnieuw een officiele goedkeuring aangevraagd worden. Een schoonheidscommissie buigt zich dan over het gebouw en ziet erop toe dat het geen afbreuk doet aan het aanzicht van het Oude-Jaffa. Zo is men gebonden aan een bepaalde hoogte, de schuine daken moeten bedekt worden met rode dakpannen en de buitenmuren moeten bedekt zijn met de bekende Jerusalem graniet steen.

Reageer op dit artikel