nieuws

Kwart internationale ondernemingen heeft last van fraude

bouwbreed

Een kwart van de Nederlandse ondernemingen die internationaal actief zijn, is in de afgelopen jaren geconfronteerd met een schade van meer dan een miljoen dollar als gevolg van fraude. Meer dan 40 procent van de ondernemingen kreeg met meer dan vijf fraudezaken te maken. In bijna 80 procent van de gevallen pleegde het eigen personeel de fraude.

Dat zijn de belangrijkste resultaten van het onderzoek dat het accountantskantoor Ernst en Young onder dik 800 internationaal opererende bedrijven in elf landen, waaronder Nederland, heeft uitgevoerd. Het bureau trekt hieruit de conclusie dat de schade die het bedrijfsleven over de hele wereld jaarlijks te verwerken krijgt, in de miljarden loopt. Driekwart van de bedrijven meent dan het gevaar door fraude te worden getroffen, redelijk tot groot is. Toch heeft tweederde op dit punt geen beleid op schrift staan. In meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven houdt de interne controle op fraude geen gelijke tred met de groei van de onderneming. Driekwart stelt evenwel dat de fraudezaken te voorkomen waren.

Reageer op dit artikel