nieuws

Kortere werkweken “onzinnig” voor de bedrijfstak metaal

bouwbreed

Een cao-afspraak over kortere werkweken zoals afgelopen vrijdag bij Unilever is gemaakt, is volgens metaalonderhandelaar H. van den Akker “onzinnig” voor zijn bedrijfstak.

“Zo’n afspraak verplicht voorschrijven aan alle ruim duizend bedrijven in de metaal lijkt me onzinnig.” De werkgeversvoorman zei dit gisteren aan het begin van de cao-onderhandelingen in de metaal.

Haast heeft Van den Akker niet. Hij zei het geen bezwaar te vinden als de onderhandelingen pas in september zouden worden afgerond. In principe zijn er tot begin juni vergaderdata gepland. De voorzitter van FME-CWM onderstreepte nog eens dat een 36-urige werkweek niet in de cao zal worden opgenomen.

Vakbonden

De vakbonden vinden korter werken echter een erg belangrijk punt. Zij zijn dan ook zeer te spreken over het resultaat bij Unilever. Als er in gezichtsbepalende cao’s te weinig voortgang in korter werken wordt geboekt, dreigen de bonden te stoppen met loonmatiging.

Bij het voedingsconcern krijgen de mensen die in dagdienst werken het recht om de uren die zij buiten de normale roostertijden willen werken, in vrije tijd gecompenseerd te krijgen. De vakbonden verwachten dat hierdoor de gemiddelde arbeidstijd zal dalen. Unilever hoopt er flexibiliteit voor terug te krijgen.

De FME-CWM wil het loon bij ziekte tot 85% aanvullen. De bonden eisen volledige aanvulling. In de meeste tot nu tot afgesloten cao’s is dit ook geregeld. De bonden eisen verder 3% loonsverhoging. De FME vindt dat te hoog en stelt dat de loonkosten al erg hoog zijn.

De werkgevers willen nu besluiten de vut-leeftijd, met een tussenstap van een jaar te verhogen naar 62 jaar en de uitkering te verlagen naar 70%. De bonden willen de regeling nog twee jaar voortzetten en er nog eens goed op studeren. Het systeem moet van omslagstelsel, waarbij de mensen die nu werken betalen voor de mensen die nu in de vut zitten, omgebouwd worden naar kapitaaldekking. Daarbij spaart iedereen voor zijn eigen recht om eerder te stoppen met werk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels