nieuws

Hopperzuiger ‘Amsterdam’ op werf Merwede te water

bouwbreed Premium

Afgelopen zaterdag is van de nieuwbouwhelling van BV Merwede Shipyard te Hardinxveld-Giessendam de sleephopperzuiger ‘Amsterdam’ te water gelaten. Opdrachtgever voor de bouw van het schip is Anlo-Dutch Dredging Company Ltd. (UK) een dochteronderneming van Ballast Nedam Baggeren.

De sleephopperzuiger ‘Amsterdam’ is een der grootste ter wereld en het grootste schip dat ooit door Merwede Shipyard is gebouwd. De tewaterlating werd verricht door mevrouw Patijn-Stroink, echtgenote van de burgemeester van Amsterdam.

De sleephopperzuiger is een vervolgontwikkeling op de in 1986 voor Ballast Nedam gebouwde ‘Lelystad’, tot nu toe een van de krachtigste sleephopperzuigers die ondanks zijn grote capaciteit een beunvolume heeft dat slechts de helft is van die van de ‘Amsterdam’. De nieuwe zuiger kan zijn lading storten via conische bodemkleppen of door middel van pompen via een boegaansluiting naar de wal persen.

Het materiaal is ook via de pompen en zuigpijpen nauwkeurig gedoseerd op de zeebodem te lossen. Ondanks zijn grote afmetingen heeft het schip een relatief geringe diepgang zodat op de meeste baggerpoen hiermee kan worden gewerkt. Beide zuigpijpen zijn uitgerust met een onderwaterpomp en komen tot een zuigdiepte van 70 meter. Via deze ent 1100 mm buizen is circa 24.000 ton baggerspecie in een uur vanaf deze diepte te laden.

Het schip is uitgerust met de meest moderne ontwikkelingen op het gebied van communicatie, navigatie en positionering. Eind dit jaar zal de Amsterdam worden opgeleverd.

Reageer op dit artikel