nieuws

Historisch

bouwbreed Premium

Nu premier Kok een voorschot heeft genomen op de besluitvorming die vandaag nog plaats moet vinden, blijkt ineens half politiek Nederland geen moeite meer te hebben met een lange tunnel door (onder) het Groene Hart. Kok zal ongetwijfeld een geboorde tunnel in gedachten hebben, want dat doet het landschap het minste kwaad.

Het is zoals vorig jaar in deze krant in een commentaar al werd geconstateerd: ondergronds gaan is geen kwestie van techniek, die is er en die komt er, maar het is meer een kwestie van geld. De vraag is nu of Kok dat geld heeft met de Europese Monetaire Unie op komst. VVD-er Zalm zal niet blij zijn met zijn uitlatingen. Immers wat geldt voor het Groene Hart geldt voor nog meer groene plekken in dit fraaie land. Wat denkt u van de Biesbosch, waar de lijn doorheen dreigt te gaan. Dat kan nog een hoop discussie opleveren. Ook kan de discussie over de Betuwelijn weer losbarsten, want daar werd de inspraak indertijd door Maij-Weggen gesmoord met het argument dat er toen nog niet genoeg ervaring was met ondergrondse technieken. Die stelling lijkt met de nieuwe voorstellen van Kok nu verlaten te worden.

Voor Nederland kan dit wel eens een historische beslissing blijken te zijn. Immers als de bouwers techniek met ondergronds boren ke opdoen zal die techniek ook meer en meer toegepast en dus ook goedkoper worden.

Dat kan een hoop ongenoegen over infrastructurele werken schelen.

Reageer op dit artikel