nieuws

Groningers voor behoud oude sluis

bouwbreed Premium

Een eeuwenoude sluis in het Groningse Winsum, die in oorsprong dateert uit het jaar 1459, wordt ernstig in haar voortbestaan bedreigd. De gemeente Winsum en de provincie Groningen moeten er alles aan doen om deze sluis in het Reitdiep die al eeuwenlang het beeld in dit oude landschap mede bepaalt, in de huidige vorm te behouden. Dat vindt de Stichting Behoud Schaphalsterzijl, een instelling die in de bres is gesprongen voor het behoud van de sluis. De stichting hield donderdagmiddag in Winsum een manifestatie waar ze pleitte voor het behoud van de historische sluis.

De Schaphalsterzijl wordt volgens de stichting bedreigd door het plan om daar een nieuw gemaal met nieuwe schutsluis bij te plaatsen. Dat is volgens Rijkswaterstaat noodzakelijk om de gevolgen op te vangen van de bodemdaling in de provincie Groningen.

Reageer op dit artikel