nieuws

Groei Wilma wreed verstoord door Duitse bouwcrisis

bouwbreed

De grootste crisis in de na-oorlogse bouw in Duitsland heeft Wilma parten gespeeld. Door reorganisaties, afschrijvingen en prijsreductie op verkoop van huizen duikt de onderneming in de rode cijfers. Het vijfjarenplan ligt daardoor in duigen.

“Het is moeilijk om zonder droog pak uit de problemen in Duitsland te komen. De bouweconomie in vooral het Westen is ernstig getroffen door onder andere het teruglopen van het besteedbare inkomen”, aldus L.M.H. Maas, voorzitter raad van bestuur Wilma Group Services, in een toelichting op het gisteren verschenen jaarverslag 1995. Door de problemen in Duitsland sloot het bouwconcern af met een negatief resultaat van f. 16,2 miljoen, terwijl over 1994 nog een winst werd getoond van f. 22 miljoen.

Goedkope woningen

Om de terugval in Duitsland een halt toe te roepen is men tot vorige maand bezig geweest met het aanpassen van de organisatie. De groepen Wilma Bouw en Wilma Immobilien Gesellschaft bestaan niet meer en zijn beide ondergebracht in het nieuwe bedrijf, Wilma AG. Dit proces ging ten koste van 50 arbeidsplaatsen. “Daarnaast zijn we begonnen met het aanbieden van goedkope woningen”, aldus Maas. “Het betekent dat we de bestaande voorraad dure huizen, in het segment van tussen de 450.000 tot 500.000 mark, met reductie op de markt zetten. Er is vanwege die strategiewijziging – huizen aanbieden tot DM 300.000 en goedkoper – een enorme voorziening getroffen op gronden die we hebben. Deze moeten namelijk opnieuw worden ontwikkeld en als ze niet meer in die strategie passen worden verkocht.”

Na het debacle in Amerika van een aantal jaren geleden is een vijfjaren-plan opgezet. Om zich terug te trekken uit de States werd namelijk een afschrijving gedaan van f. 100 miljoen ten koste van het eigen vermogen. Maas erkent dat de plannen worden gehinderd door de problemen in Duitsland, maar gaat er vanuit dat de doelstellingen twee jaar later dan gepland worden bereikt. Maas: “Het doel is om het vermogen weer op een niveau te krijgen van circa f. 220 miljoen en 15 procent winstgevendheid. Tot en met 1994 ging het goed. Door de aanpassingen in Duitsland liggen we twee jaar achter. Vanaf 1997 moeten we weer de opgaande lijn pakken. De solvabiliteit moet boven de 30 procent uitkomen en is nu gezakt naar 25 procent.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels