nieuws

Glasoverkapping dom Hamar stuit op verzet

bouwbreed

Plannen voor een glazen overkapping over de ruine van de Romaanse domkerk in het Noorse Hamar roepen grote weerstand op onder een groot deel van de inwoners. Het rijk heeft aan private initiatiefnemers toestemming gegeven om de resten van het monument voor verder verval te behoeden door het te overdekken met een futuristisch ogend glasbouwsel, ontworpen door architectenbureau Lund en Slaattos.

Een comite van tegenstanders wil deze plannen verijdelen met een handtekeningenactie en een grote protestbijeenkomst. “De oplossing van een glazen omhulling breekt met het dragende principe voor alles wat cultuurbewaring heet en dat hierop neerkomt, dat cultuurmonumenten in hun natuurlijke milieu in stand moeten worden gehouden zolang als dit mogelijk is”, aldus het comite in een schrijven aan het parlement.

Als alternatief stelt het de reconstructie van de dom dan wel restauratie van de ruine voor, die zich al tien jaar onder een plastic zeil bevindt. Voorstanders van het glasontwerp zijn bang dat ze door de protesten vanuit de bevolking hier nog langer tegenaan moeten kijken. De glasoplossing kost f. 15 miljoen, reconstructie waarschijnlijk het tienvoudige.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels