nieuws

Gebruik aluminium in vijf jaar zeker te verdubbelen

bouwbreed

Verdubbeling van het gebruik van aluminium in de bouw in een periode van vijf jaar moet mogelijk zijn. Dat kan door lichtgewicht constructies in aluminium te realiseren die een concurrerend alternatief zijn voor gangbare constructies in andere materialen.

Dit blijkt uit de intreerede van prof.ir. F. Soetens van afgelopen vrijdag aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Het is volgens de hoogleraar dan wel zaak dat ontwerpers en constructeurs worden opgeleid die bijvoorbeeld in staat zijn dragende constructies in aluminium te maken. Het gebruik van aluminium in Nederland in de bouw in 1990 was 60.000 ton. Het aandeel van dragende aluminiumconstructies is tot op heden echter gering. De perspectieven voor lichtgewicht constructies zijn dan ook goed. Dit mede door de gunstige eigenschappen en vervormingsmogelijkheden van aluminium.

Veel onderzoek

Er is – ook in Nederland – veel onderzoek gedaan naar het gedrag van aluminiumconstructies en onderzoek ter ontwikkeling van nieuwe legeringen. De opsomming daarvan zou volgens Soetens de indruk ke wekken dat er niets meer te onderzoeken valt. Zo een conclusie is onjuist.

Het uitgevoerde onderzoek heeft ‘basisgereedschappen’ opgeleverd waarmee aluminiumconstructies ke worden ontwerpen en berekend. Het merendeel van de huidige ontwerpregels zijn verkregen uit onderzoek. Maar nieuwe ontwerpen, nieuwe toepassingen stellen andere eisen. Daardoor zal uitvoeren van aanvullend en nieuw onderzoek noodzakelijk blijven.

Ontwerpen in aluminium kan pas succesvol zijn als de gunstige eigenschappen van het materiaal worden benut. En dit terwijl voor de minder gunstige eigenschappen een afdoende constructieve oplossing wordt geboden. Voor ontwerpen en construeren is behalve kennis van het materiaal en de mogelijkheden van vormgeving vooral constructief inzicht vereist. Maar de mogelijkheden van aluminium moeten wel vanaf het allereerste ontwerp centraal staan. En ontwerpen is slechts te leren door veel te oefenen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels