nieuws

Explosieve stijging aantal nieuwe woninghypotheken

bouwbreed Premium

Nederlanders hebben in het eerste kwartaal van dit jaar en masse een nieuwe hypotheek afgesloten. Nimmer werden zoveel nieuwe woninghypotheken afgesloten in een eerste kwartaal: het Centraal Bureau voor de Statistiek telde er 115.000, ofwel 55 procent meer dan een jaar eerder.

Een belangrijk deel van de nieuwe hypotheken is gebruikt om oude leningen om te zetten in nieuwe. Door de gedurige daling van de rente is dat aantrekkelijk. Verder maken steeds meer mensen gebruik van de mogelijkheid een tweede hypotheek af te sluiten. Dat is vaak goedkoper dan een persoonlijke lening.

Daardoor waren vooral de kleine hypothecaire leningen (tot f. 50.000) gewild. In de eerste drie maanden van dit jaar steeg het aantal mini-hypotheekjes met 67 procent ten opzichte van dezelfde periode in 1995.

Reageer op dit artikel