nieuws

Eerste Venieri 9.33-4 voor wegenbouwer Van Essen

bouwbreed

De eerste Venieri vierwielgestuurde graaf/laadcombinatie rijdt sinds enkele dagen bij het Wegenbouwbedrijf Van Essen te Geldermalsen.

Wegenbouwbedrijf Van Essen is kennelijk zeer geporteerd van Venieri machines gezien het feit dat dit bedrijf ook al als eerste in Nederland een Venieri 5.63 wiellader in bedrijf heeft genomen.

Een eerste blik op deze Venieri 933.4 geeft duidelijk de indruk dat het hier gaat om een afgeleide van een wiellader en er niet zoals zovele graaf/laadcombinaties een tractor aan de basis heeft gestaan. Het grote voordeel van deze machine is dat deze derhalve als een volwassen wiellader kan functioneren. Deze constructie werd verkregen door de motor onder de cabine te plaatsen in een dwarse positie.

Venieri 9.33-4

Als krachtbron in deze graaf/ laadcombinatie fungeert een Perkins viercilinder dieselmotor met turbolading van het type 1004-4T. Deze motor heeft een maximaal vermogen van 110 pk. Via de hydrostatische aandrijving van het fabrikaat Rexroth Hydromatic, wordt dit vermogen vertaald in een maximale rijsnelheid van 32 km/uur.

Voor de besturing kan de machinist kiezen uit tweewielbesturing, vierwielbesturing en hondegang. Optioneel is alleen besturing over de achterwielen te leveren. De machine staat op vier wielen van dezelfde maat. Van Essen koos in dit geval voor een bandenmaat van 405/70 R 24 van producent Dunlop.

Uitgerust met een standaard laadbak met een inhoud van 1100 liter, komt de Venieri 933.4 tot een draairadius van 5,10 meter, gemeten aan de buitenzijde van de bak. Door de plaatsing van de motor heeft de machinist een goed zicht op met name het laadwerk.

De machine is voorzien van een hydraulisch snelwisselsysteem voor zowel het laadframe als de graafinstallatie. Naast de laadbak leverde importeur Road BV te Barneveld bij deze machine een puinbak en palletvorken.

De graafinstallatie van het type VF 4.45B heeft een standaard bakinhoud van 165 liter. In dit geval is gebruik gemaakt van een telescopisch uitschuifbare arm waardoor een maximale graafdiepte wordt bereikt van 4800 mm. De opbreekkracht aan de lepelsteel bedraagt 5350 kg. Het zwenkbereik gaat over 180 gr. .

Het bedrijfsgewicht van de Venieri 9.33-4 bedraagt 8 ton. De transportlengte is 5560 mm, de transportbreedte 2250 mm, de spoorbreedte zowel voor als achter is 1780 mm en de bodemvrijheid is 380 mm. De totale breedte, gemeten over de banden is 2180 mm.

Reageer op dit artikel