nieuws

Deutsche Bank laat Fehmarnbeltpo aan zich voorbijgaan

bouwbreed

De Deutsche Bank ziet af van betrokkenheid bij de financiering van een vaste oeververbinding over de Fehmarnbelt in de Oostzee tussen Denemarken en Duitsland. Met name de Zweedse verkeersminister Ines Uusmann is zo geschrokken van deze stellingname, dat ze zo snel mogelijk nader overleg wil met haar Deense collega Jan Trentjborg.

“Dit is zeer zorgwekkend, omdat het Fehmarnpo deel uitmaakt van het totale concept voor een continentale verbinding, samen met de brug over de Sont”, zo reageert Uusmann op de afwijzende houding van de Deutsche Bank. Deze geldinstelling meent dat het po onvoldoende kansen heeft op rentabiliteit via een private financiering. “Dat blijkt uit zowel onze berekeningen als die van anderen en ik geloof ook niet, dat de politici zullen besluiten tot de aanleg”, aldus Scandinavie-directeur Jurgen Krumnow in Frankfurt in een interview met het Deense financiele dagblad Bentrsen, mede tegen de achtergrond van de ervaringen met de Eurotunnel over het Kanaal.

Op het ogenblik bevinden de plannen voor een Fehmarnverbinding zich in het voorbereidende stadium. In opdracht van de regeringen in Bonn en Kopenhagen zijn de raadgevende ingenieursbureaus Lahmeyer International en Cowi Consult bezig met de opstelling van diverse alternatieve mogelijkheden. Tevens wordt gewerkt aan verkeersprognoses. Een en ander moet ruim voor de eeuwwisseling leiden tot een definitieve beslissing over de benodigde miljardeninvestering.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels