nieuws

Den Haag werkt aan ‘Nieuwe Kaart’ voor bouwplannen

bouwbreed

Met een ‘statement’ over stedebouw en architectuur wil het Haags college van B en W een discussie losmaken over de kwaliteit van toekomstige bouwplannen. Deze toekomst wordt vastgelegd in een ‘Nieuwe Kaart van Den Haag’.

Stadsstedebouwer K. Rijnboutt werkt aan een ‘Nieuwe Kaart voor Den Haag’. Deze kaart moet vastleggen hoe de ‘witte plekken’ in de stad de komende 25 jaar moeten worden benut. Als een van de ingredienten voor de kaart moet deze zomer een Architectuurnota verschijnen. De wethouders Noordanus en Meijer hebben daartoe een ‘statement’ geschreven over architectuur en stedebouw. De bedoeling is dat de komende maanden in de stad discussies daarover losbarsten. De eerste ronde, die dinsdagavond plaatsvond, leverde echter weinig nieuws op.

Het statement schetst aan de hand van concrete poen – en hoe geslaagd die volgens het stadsbestuur zijn – waar het heen moet met het ruimtelijke kwaliteitsbeleid. Aan de hand van ervaringen met bijvoorbeeld het in aanbouw zijnde stadsplan De Resident van de Oostenrijkse ontwerper Rob Krier worden uitspraken gedaan over schaal, harmonie, eenheid, stedelijk groen en de al dan niet sturende rol van het stadsbestuur daarbij.

Tijdens de eerste discussieronde over dit statement – door sommigen een liefdesverklaring genoemd,. door anderen bekentenisliteratuur omdat openlijk fouten worden bekend – overheerste de positieve waardering voor het veertien pagina’s tellende werkstuk. Kritiek was er wel op het nog zeer algemene karakter van het stuk; het geeft onvoldoende richting hoe de ‘Nieuwe Kaart’ eruit zou moeten zien. De schrijver van de Bredase architectuurnota W. Oomens was daarin het scherpst. “Het is een uitstekend ambtelijk, maar slecht politiek stuk, omdat het keuzes vermijdt. Het is een ideaal wensenpakket. De vraag is echter welk evenwicht er moet komen tussen commerciele en niet rendabele doelen”, aldus Oomen.

Op basis van discussies over het statement moeten rond 1 juli (Dag van de Architectuur) de eerste presentaties van de Nieuwe Kaart en Architectuurnota gereed zijn.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels