nieuws

Constructie getest met waterzakken

bouwbreed

De constructie van de nieuwe assemblagehal van Scheepswerf Bijlsma in Lemmer is op een opmerkelijke manier getest. Het bedrijf Water Weights uit Sliedrecht was ingehuurd voor het beproeven van de bovenloopkranen, die in totaal 200 ton ke tillen. Daarvoor werden grote waterzakken, die op omgekeerde heteluchtballonnen lijken, aan de vier haken bevestigd.

De zakken werden vervolgens volgepompt met IJsselmeerwater. Aangezien de kranen over de spanten van de 140 meter lange assemblagehal rollen, moet de constructie daar ook op berekend zijn. “De test is met goed resultaat verlopen”, aldus een woordvoerder van Architecten en Ingenieursgroep Hoogezand BV, die de directie voert. Adviesburo Romkes BV te Sint Nicolaasga berekende de constructies. Daarbij moest onder andere ook rekening worden gehouden met de wind vanaf het IJsselmeer, die vol op het 26 meter hoge en 40 meter brede gebouw kan blazen.

Foto: Persbureau Noordoost

Reageer op dit artikel