nieuws

Bouw in Zweden dit en volgend jaar in groeistemming

bouwbreed

De bouwsector in Zweden zit dit jaar voor het eerst sinds 1990 weer in de lift. Volgens de conjunctuurpognoses van ondernemersorganisatie Byggentreprern – rerna stijgt de omzet in ’96 met een procent naar 194,4 miljard kronen ( f. 49 miljard) en volgend jaar met drie procent naar 199,4 miljard ( f. 50 miljard). De totale werkgelegenheid komt daarmee in ieder geval in ’97 iets hoger uit, namelijk op 235.000 arbeidsplaatsen: 5000 meer dan in ’95.

De groei wordt gedragen door de woningbouw (vorig jaar op een naoorlogs dieptepunt) inclusief renovatie en onderhoud. Hier is de vooruitgang voor dit en volgend jaar resp. 8 en 22 procent. Het zijn daarom vooral de kleinere aannemingsbedrijven die meer mensen nodig hebben. De twintig grootste bouwondernemingen, die zich nauwelijks met onderhoud en renovatie bezighouden, gaan qua werkgelegenheid met 5 procent achteruit.

Reageer op dit artikel