nieuws

Bij Nedstaal moeten 120 banen weg

bouwbreed

Bij Nedstaal in Alblasserdam, onderdeel van het Duitse Thyssen-concern, moeten door reorganisatie 120 van de 810 banen verdwijnen. De produktie wordt teruggebracht en de personeelskosten moeten met 10 procent omlaag. Nedstaal kampt met een verminderende markt en met een te hoge kostprijs van de produktie.

De Industrie- en Voedingsbond CNV mist toekomstperspectief bij de reorganisatie, nadat Nedstaal in de voorbije jaren al flink is ingekrompen. Een woordvoerder spreekt over “stervensbegeleiding”, omdat volgens de bond onvoldoende wordt gedaan om de financiele structuur van de onderneming te verbeteren en de technologische achterstand weg te werken. Voor de bond is de reorganisatie “onaanvaardbaar”. In het verleden kon inkrimping opgevangen worden door een regeling voor 55-plussers, maar volgens CNV-bestuurder Hendrix is dat nu niet meer mogelijk.

In februari ging Nedstaal bij gebrek aan orders over op een vierdaagse werkweek, waarvoor het personeel wekelijks een vakantiedag inleverde. In 1994 werd bekend dat het Thyssen-concern Nedstaal wilde verkopen, maar besprekingen met een gegadigde liepen kennelijk op niets uit. Eerder dat jaar leverde het personeel loon in om het bedrijf overeind te houden. In de afgelopen jaren is het personeelsbestand al teruggelopen van 1200 naar ongeveer 800.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels