nieuws

Beton krijgt 5% loon erbij en behoudt vut

bouwbreed Premium

De tienduizend werknemers in de betonindustrie krijgen de komende twee jaar een loonsverhoging van 5 procent. De vut is zonder ingrijpende veranderingen tot 2002 veiliggesteld. Dat zijn de belangrijkste afspraken in de tweejarige cao die bonden en werkgevers dinsdagavond overeenkwamen.

Volgens vakbondsbestuurder P. Janssen van de Industriebond FNV was er zowel bij werkgevers als zijn eigen achterban geen draagvlak voor een 36-urige werkweek. “De mensen wilden een fatsoenlijke loonsverhoging en behoud van de vut. De opengevallen plekken worden tot nu toe voor 86 procent herbezet. Dat is dus een goed werkgelegenheidsinstrument.”

De vut blijft betaalbaar. Berekeningen wijzen uit dat de premie niet boven de 6,5 procent zal uitkomen. Daarom blijft de uittredingsleeftijd de komende vijf jaar op 60 jaar gehandhaafd. Betonarbeiders die 40 jaar bij dezelfde baas werken ke op hun 59-ste stoppen. De uitkering blijft 80 procent van het brutosalaris.

Reageer op dit artikel