nieuws

Amsterdamse beurzen willen onder een dak

bouwbreed

De Amsterdamse effectenmarkten stellen de gemeente Amsterdam een ‘bijna ultimatum’. De Optie- en Effectenbeurs willen na hun fusie in het najaar graag onder een dak in de binnenstad, maar dan moet de Noord-Zuid-metroverbinding wel doorgaan. De binnenstad moet bereikbaar zijn en er moet nieuwbouw mogelijk zijn in de directe omgeving van het Beursplein.

Dat zei J. Brouwer, algemeen directeur van de Effectenbeurs, woensdag bij de presentatie van het jaarverslag. De Effectenbeurs is gehuisvest aan het Beursplein en de EOE-Optiebeurs op het Rokin. Op de vraag of de beurs de gemeente een ultimatum stelt, antwoordde hij: “Het scheelt niet veel. Als de Noord-Zuid-lijn niet doorgaat, dan zal de Amsterdamse binnenstad volledig dichtslibben.”

Verhuizen

Volgens plannen zouden er in 2005 tussen Amsterdam-Noord en het station WTC/Zuid al sneltrams moeten rijden. Er is momenteel een referendum over de aanleg van die verbinding in voorbereiding. Mogelijk wordt die volksraadpleging medio volgend jaar gehouden.

Komt die verbinding er niet, dan is de kans zeer groot dat de beurzen zich in de periferie van Amsterdam gaan vestigen, bij voorbeeld in Amsterdam Zuid-Oost. Met een eventueel vertrek van de beurzen uit de binnenstad, wordt ook de directe werkgelegenheid in dit stadsdeel ernstig bedreigd.

Een aantal bedrijven ziet zo’n Noord-Zuid-lijn helemaal niet zitten, met name de aanleg ervan niet. De werkzaamheden daarvoor leiden ertoe dat zij jaren met een grote bouwput voor hun deur zitten. Het veilinghuis Sotheby’s op het Rokin gaat daarom weg. Brouwer trok woensdag een parallel met de verhuizing van de rechtbank van binnen de grachtengordel naar de Parnassusweg en het daaropvolgende vertrek van veel advocatenkantoren uit het stadshart.

Over de plaats waar eventueel rond het Beursplein bijgebouwd zou ke worden, suggereerde de beursdirecteur de Warmoesstraat achter de beurs en eventueel op de locatie Warmoesstraat/Bijenkorf.

Reageer op dit artikel