nieuws

Zeven km glasvezelkabel in een stuk gelegd

bouwbreed Premium

Peter Lancier GmbH heeft in Duitsland een 7 kilometer lange glasvezelkabel aan een stuk door een ondergrondse kunststof leiding gevoerd. Hiervoor werd door de fabrikant de “blow-in”-methode toegepast waarvoor een nieuw kabeldoorvoerapparaat werd toegepast.

Deze kabeltransporttechniek levert niet alleen een belangrijke tijdwinst, hij elimineert ook de noodzaak tot het maken van kabelverbindingen en draagt bij tot een kwalitatieve verbetering van de signaaloverdracht.

De inblaasmethode, in ons land niet onbekend, is technisch gezien een eenvoudige werkmethode. De glasvezelkabel, aan het begin voorzien van een zuiger, wordt met behulp van een doorvoerapparaat, direct van de haspel in de kunststof mantelbuis gevoerd en met perslucht door deze leiding getransporteerd. Voor het po in Duitsland is door Lancier hiervoor de nieuwe PKR 60 rupsband-transporteur ingezet . Een of meerdere (afhankelijk van de te verwerken kabellengte) aanjaag-stations langs het kabeltraject geven ondersteuning aan het kabeltransport. Wordt langs het kabeltraject niet gewerkt met tussenliggende mangaten dan is het begin van de kabel met zenderkop, ondergronds te volgen met een detector of kabelopspoorapparaat. Op dit punt kan de buis worden opgegraven en doorgesneden en op de plaats waarvan een aanjaagstation met compressor kan worden geinstalleerd. Op deze wijze is een bijna eindeloze kabel onder de grond te voeren.

Reageer op dit artikel