nieuws

Zalm: meevaller aardgasbaten voor infrastructuur

bouwbreed Premium

De aardgasmeevaller van f. 500 miljoen moet terechtkomen in het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Dit fonds financiert infrastructurele poen van nationaal belang, waaronder de Betuwelijn en de hogesnelheidslijn. Dat staat in de kaderbrief die minister Zalm van Financien aan zijn collega’s heeft gestuurd. De brief geeft onder andere een beeld van de lopende overheidsinkomsten en uitgaven.

Zalm verwacht dit jaar f. 0,5 miljard aan extra aardgasopbrengsten. Dat komt vooral door de hogere gasprijs en het sterk gestegen gebruik als gevolg van de strenge winter. De regel is dat extra aardgasbaten terecht komen in het Fonds Economische Structuurversterking. Zalm wil dat zo houden en tevens voorkomen dat collegaministers het fonds gebruiken voor extra wensen die niets met infrastructuur te maken hebben. Zo willen de ministers Wijers (Economische Zaken) en Ritzen (Onderwijs) een beroep doen op het fonds.

Reageer op dit artikel