nieuws

Werknemers metaal willen meer loon

bouwbreed

De leden van de Industriebond FNV in de metaal- en elektrotechnische industrie (metalektro of grootmetaal) hebben de inzet van de bond bij de komende cao-onderhandelingen goedgekeurd. Zij maakten de kanttekening dat een loonsverhoging van 3% het minimum is.

Uit de voorstellenbrief die donderdag aan de werkgeversvereniging FME-CWM is gestuurd, blijkt dat de inzet van de bond vrijwel ongewijzigd is na de raadpleging van de leden. De industriebond, de grootste bond in de sector, wenst de werkweek te verkorten tot 36 uur. Daarnaast wordt een loonsverhoging van 3% voorgesteld. Uit de vergaderingen, die door zo’n 6000 leden zijn bezocht, blijkt vooral de loonsverhoging een hard punt te zijn voor de achterban.

De cao-onderhandelingen beloven uiterst moeilijk te worden. In de aanloop naar de gesprekken, die begin mei van start gaan, hebben beide partijen de hakken in het zand gezet. De werkgevers willen geen 36-urige werkweek, terwijl dit voor de vakbonden juist een principieel punt is.

Een ander strijdpunt is de loondoorbetaling bij ziekte. De werkgevers in de metalektro hebben er nooit een geheim van gemaakt dat ze willen snijden in de huidige regeling. Verder zijn partijen het oneens over de toekomst van de vut.

Reageer op dit artikel