nieuws

Voorzitter tentoonstellingscommissie wil buitenexpositie: Redelijk succesvolle BouwRAI krijgt in ’98 zeker vervolg

bouwbreed Premium

Tevreden en enthousiast. Het zijn deze twee woorden die veel standhouders in de mond nemen wanneer ze gevraagd worden over de BouwRAI ’96 nieuwe stijl. Na een trage start qua bezoekersaantal afgelopen maandag was het zowel op dinsdag als op woensdag gezellig druk in de Europahal van de Amsterdamse RAI. Beursmanager Roy Agterbos zegt dan ook geen enkele reden te zien om met deze beurs te stoppen. “De reacties zijn positief en ik denk dat de fundamenten voor de volgende beurs over twee jaar stevig zijn gelegd.”

Maandagmiddag brak er in de RAI even paniek uit. De BouwRAI ’96 was koud door staatssecretaris Tommel officieel geopend. De gangpaden, die om een beetje knusse sfeer te bereiken de minimale afmetingen van drie meter hebben, bleven echter goeddeels leeg. Veel standhouders zaten of hingen in hun stand, zich afvragend of de sof van de laatste NWR/BouwRAI in 1994 zich zou gaan herhalen. Uiteindelijk sloot de RAI om 17.00 uur de deuren nadat 1949 mensen de beurs hadden bezocht.

“Die eerste dag was helemaal niks”, zegt A. Duvekot in de Bayer-stand. Hij staat met het produkt ‘Bayferrox’ dat zorgt voor leuke kleurtjes in bakstenen voor het eerst op de BouwRAI. De dinsdag trok qua bezoekers aanzienlijk aan. Ruim 4400 mensen passeerden de kassa’s van het beurscomplex.

Halverwege de derde dag tonen de twee expositiehallen redelijk gevulde gangpaden. Bijna iedere standhouder staat wel met een of meerdere geinteresseerde te praten. Duvekot is na de trage start op maandag dan ook redelijk tevreden. “Het bezoek is goed. Ik sta hier met mijn produkten gericht op de architecten en poontwikkelaars. En daarmee heb ik in de afgelopen dagen voldoende ke praten.”

Gustave Pol van NBM-Amstelland Woningbouw noemt de thematische benadering van de BouwRAI nieuwe stijl een sterk punt. De beursvloer is opgedeeld in thema’s als planning en locatie-ontwikkeling, financiering en exploitatie, diensten aan huis, en poontwikkeling, architectuur en bouw. “Doordat iedereen qua thema bij elkaar staat maakt het de beurs overzichtelijker”, vindt Pol.

Sober

De stand van NBM Amstelland woningbouw is sober ingericht. Maar daarmee is deze bouwer geen uitzondering. Het is opvallend te zien hoe veel standhouders niet veel verder zijn gegaan dan wat produkten aan de muur te hangen en twee tafeltjes en stoeltjes neer te zetten om zich daarmee vier dagen lang te presenteren. Beursmanager Agterbos: “Dat is waar, daaruit blijkt dat menig standhouder toch iets heeft van ‘even afwachten wat er gaat gebeuren’.”

H.L.M. van der Haagen van Lohdijk Liften uit Didam ziet de beurs als een groot ontmoetingsfeest van relaties. “Daarbij komt dat mijn klanten veelal corporaties zijn en die kan ik hier goed ontvangen. Ik heb 250 uitnodigingskaarten verstuurd.” Van der Haagen was er twee jaar geleden ook bij. Over het nieuwe jasje van de beurs is ook hij “tevreden”. Echter, de vraag of hij over twee jaar weer van de partij is beantwoord hij weifelend: “Misschien. Twee jaar geleden zei ik uit de grond van mijn hart ‘ik doe hier niet meer aan mee. Nu sta ik er ook weer. Dus…”

Zorgen

J. de Vries, directeur van De Vries Groep, ontbreekt naar zijn zeggen op geen enkele beurs. Landelijke beurzen, regionale beurzen you name it en De Vries staat er. Alleen de grootte van de presentatie wordt aangepast. Toch maakt ‘beursdier’ De Vries zich zorgen over de toekomst van de BouwRAI nieuwe stijl. “Ik denk dat hij over twee jaar niet meer wordt gehouden.” De Vries baseert zich op de reacties van het publiek. “Het wordt als te klein ervaren. Ik hoor reacties als met een uur heb ik het allemaal wel gezien. Ik heb er een hele dag voor uitgetrokken en ben met een halve dag al weer thuis. Dat soort reacties heb ik veel gehoord. De beurs in Zuidlaren vind ik indrukwekkender dan deze.”

De Vries zegt dat ook jammer te vinden. Te meer omdat de algemeen directeur er heilig van overtuigd is dat er een markt is voor jaarlijks een grote beurs. “Er is best ruimte voor ieder jaar een beursgrootte a la de Bouwbeurs in Utrecht. En misschien moet je daar dan een thema aanhangen of combineren met andere beurzen. Maar er moet iets worden gedaan anders ben ik echt bang dat we hier voor het laatst staan.”

Kwaliteit

“In Zuidlaren daar komt de echte bouw”, zegt Fred Tang, van het bedrijf Piramide. Met software voor zaken als loon-administratie en financiele administratie heeft hij weliswaar niet echt uit zijn neus staan eten, maar echt druk hebben Tang en zijn collega’s het nu ook weer niet. “Het is ook een te breed publiek wat hier loopt. Je ziet hier van alles maar onze doelgroep dus echte bouwers zie je hier weinig.”

Beursmanager Agterbos noemt de kwaliteit van de bezoekers goed. “Het zijn mensen die hier doelgericht naar toe komen. Geinteresseerd zijn in bijvoorbeeld duurzaam bouwen en al of niet eerst een symposium meepakken. Je moet niet vergeten dat je je hier met dit evenement begeeft in de top van het bouwproces en dat kan je met geen enkele andere beurs vergelijken want dat is appels met peren vergelijken.”

Met de derde beursdag aardig op streek zegt Agterbos “zeer tevreden” te zijn over de voortgang van de BouwRAI. “De bezoekersaantallen vertonen een stijgende lijn. Ik heb van te voren gezegd dat een evenement als dit tussen de 10.000 en de 15.000 bezoekers moet ke trekken. Ik denk dat we daar wel aan komen.”

NWR

BouwRAI ’96 is de eerste beurs na het afhaken van de NWR als trekker en naamgever. De koepel van woningcorporaties heeft echter de eerste twee beursdagen in de berichtgeving gedomineerd. Agterbos: “De NWR heeft er bewust voor gekozen om de nieuwsfeiten hier tijdens de BouwRAI te lanceren. Dat betekent ook publiciteit voor ons. Maar het heeft niets te maken met de oude NWR/BouwRAI formule. Dat is echt verleden tijd. Ik denk ook niet dat het publiek door de publiciteit denkt aan de oude koppeling. Het is nu net zo goed ook de BouwRAI van de SEV.”

NWR-directeur N. van Velzen: “Ik ben natuurlijk als voorzitter van de tenntoonstellingscommissie nauw bij de beurs betrokken. Mijn kritiekpunt op deze beurs is ook dat er te weinig nieuws op de beursvloer is. Niet alleen voor de vakpers maar ook voor de gewone pers. Vandaar dat we als NWR hebben besloten de BouwRAI aan te grijpen om onze nieuws te presenteren.”

Evaluatie

Na afloop van de BouwRAI zal de tentoonstellingscommissie voor een evaluatie snel bijeen komen. Dan zal, wanneer ook de cijfers van de bezoekersenquete zijn verwerkt, worden besloten of de BouwRAI nieuwe stijl nog een vervolg krijgt. Agterbos vindt niet dat hij op de zaken vooruitloopt wanneer hij zegt dat er over twee jaar wederom een BouwRAI wordt gehouden. “Ik zie geen reden om het niet opnieuw te organiseren. Sterker, ik denk dat er met deze beurs een stevig fundament voor een nieuw evenement is gelegd.” Van Velzen pleit voor het opzetten van iets speciaals. “Iets in de sfeer van een buitenexpositie zoals we die destijds in de Filmwijk in Almere hebben gehad. Maar we moeten iets hebben wat deze beurs bijzonder kan en ook moet maken.”

Reageer op dit artikel