nieuws

Voegen van hoge kwaliteit ke tot vijftig jaar mee

bouwbreed Premium

Voegen ke probleemloos veertig tot vijftig jaar mee, als ze voldoen aan de kwaliteitseisen van klasse C (middelhard) of D (hard). Die kwaliteit is te bereiken door prefabmortel te gebruiken, hem mechanisch te mengen en de voegen mechanisch te verdichten.

Die boodschap werd tijdens de Bouw RAI gebracht door de Van Ieperen Groep BV te IJsselstein, samen met Beamix Mortelprodukten BV te Eindhoven, Hans Saris Techniek BV te Tilburg (leverancier van mengers voor voegbedrijven) en Lievers Holland te IJsselstein (fabrikant van de ‘Voegboy’ pneumatische voegspijker). Zij gaven een demonstratie van het voegen met de ‘Voegboy’ van Lievers en het meten van de hardheid van het voegwerk met de ‘pendelhamer van Schmidt’. Om zeker te zijn van de kwaliteit moet de klasse van het voegwerk in een bestek omschreven worden. Dat kan volgens de klasse-indeling van CUR/SBR-rapport nr. 299, uitgegeven in 1993. Er is bovendien een norm in de maak, die voor een groot deel is gebaseerd op het CUR/SBR-rapport. Ook in Europees verband wordt er aan regelgeving gewerkt. Voor het bereiken van een hoge kwaliteit voegwerk hoeft echter niet op die normen gewacht te worden.

Vier hardheidsklassen

Met behulp van de pendelhamer is het mogelijk om achteraf vast te stellen, of het geleverde voegwerk aan de kwaliteitseisen voldoet. De kop van de hamer wordt eerst vol op de voeg geplaatst, dan naar boven gedraaid en geborgd. Door op een knop te drukken kan de gebruiker de hamer loslaten. De kop valt dan met een bepaalde snelheid op de voeg en stuit terug. Op een schaal is af te lezen hoe ver, uitgedrukt in getallen van 25 tot 55. Volgens de indeling in het CUR/SBR-rapport zijn er vier klassen. Zacht voegwerk (klasse A) heeft een hardheid van minder dan 25. Ligt de waarde tussen 25 en 35, dan is volgend het CUR/SBR-rapport sprake van matig hard voegwerk (klasse B). De hardheid van hard voegwerk komt boven de 45. Volgens een toelichting van de Van Ieperen Groep zijn de klassen middelhard (C) en hard (D) gegarandeerd te bereiken door middel van mechanische verdichting. Bij het indelen in klassen wordt gebruik gemaakt van de mediaan van de meetwaarde op negen punten in het meetvlak.

Grijs gebied van voegers

Door een goede besteksomschrijving, gebruik van prefab mortel, mechanisch mengen en verdichten en achteraf meten van de hardheid kan de kwaliteit van het voegwerk goed bewaakt worden. “Dat sluit een heel grijs gebied van voegers uit”, aldus H. van Ieperen van de Van Ieperen Groep. “Er komt veel voegwerk voor, dat na tien of twaalf jaar al vervangen moet worden. Voegwerk moet echter probleemloos veertig of vijftig jaar mee ke gaan.” Hij laat de formulieren zien waarop de hardheid genoteerd kan worden, met een bijbehorende garantieverklaring.

De pendelhamer van Schmidt is ontwikkeld door TNO te Delft, op basis van een methode voor het meten van de hardheid van beton. Hij heeft een speciale kleine kop met een diameter van 8 mm. Volgens een toelichting van Proceq SA te Zurich in Zwitserland is een hardheid van minder dan 20 slecht, van 40 tot 55 goed en boven de 75 uitstekend.

Reageer op dit artikel