nieuws

Uitzendkracht lichtte diverse bouwbedrijven op

bouwbreed Premium

Een 38-jarige man uit Zetten heeft vorig jaar als uitzendkracht bij de afdeling Openbare Werken van de gemeente Raalte bedrijven voor drie ton opgelicht.

Zijn 37-jarige vriendin uit Arnhem is als medeplichtige aangehouden. Hij heeft bekend, zij ontkent. De man wist tegenover elf bouwondernemingen aannemelijk te maken dat de gemeente iemand schade had berokkend die ze niet op een verzekeringsmaatschappij kon verhalen. Met een goed verhaal wist hij de bedrijven zover te krijgen dat ze die schadeclaim in hun begroting opnamen. Die bedragen varieerden van f. 10.000 tot f. 120.000.

Zodra de gemeente het werk aan een bedrijf had gegund en de begroting had vastgesteld, stuurde de verdachte een extra rekening per fax naar zo’n firma. Hij zette daar soms valse handtekeningen van leden van het college van Burgemeester en Wethouders onder. Als benadeelde gaf hij de naam van zijn vriendin op. Vaak nog dezelfde dag liet hij het bedrag telefonisch naar haar rekening overmaken.

De man en vrouw gaven het geld uit aan luxe goederen, dure vakanties en het rijden in de kartsport. Tijdens huiszoeking bij de twee is beslag gelegd op geld, een woning en een dure personenauto. De waarde van een en ander bedraagt f. 160.000.

De gemeente Raalte kwam op het spoor van de oplichter na een vraag van een van gedupeerde bedrijven. Omdat de uitzendkracht zeer slim te werk ging, kon de gemeente zelf de fraude niet opsporen.

Reageer op dit artikel