nieuws

Uitsluiten Prinsenbeek en Breda bij hsl-overleg valt verkeerd

bouwbreed

Het uitsluiten van Breda en Prinsenbeek bij het overleg over de Hoge Snelheidslijn is een aantal landelijke politici in het verkeerde keelgat geschoten.

Het CDA in de Tweede Kamer is vooral gepikeerd omdat op zijn minst de indruk wordt gewekt dat de problemen in de Randstad met de hsl voorgetrokken worden boven de Brabantse perikelen. “Ik accepteer niet dat straks in het Groene Hart al het beschikbare geld wordt uitgegeven aan varianten en tunnels en dat er voor Brabant niets overblijft”, zo liet CDA-woordvoerder G. Leers weten.

Al in januari liet minister Jorritsma Breda en Prinsenbeek weten geen geld over te hebben voor varianten die beide gemeenten op tafel legden. Zij wilde hooguit praten over enkele kleine aanpassingen. Zoals het trace nu gaat lopen, doorsnijdt de spoorlijn Prinsenbeek, het tuinbouwgebied tussen Breda en Prinsenbeek en het natuurgebied bij Effen. De Brabantse gemeenten wilden dat oplossen door bundeling van het trace met de A16 en door het aanleggen van twee tunnels.

Wie kaatst…

De PvdA-fractie in de Kamer vindt dat beide partijen moeten blijven praten. Het kan volgens de socialisten niet zo zijn dat het Groene Hart wordt voorgetrokken. Aan de andere kant wijzen zij erop dat het Breda zelf is geweest dat heeft gezegd niet mee te willen werken aan de hsl. Als je je hard opstelt, moet je niet verbaasd zijn dat die bal keihard terugkomt.

In Breda is men ronduit furieus over de houding van minister Jorritsma. Zelfs de term chantage wordt ervoor gebruikt.

De Brabantse gedeputeerde van Verkeer en Vervoer Van Harten wil zo snel mogelijk beide gemeenten uitnodigen voor een gesprek. Daarbij moet worden bekeken of het toch niet mogelijk is weer met de minister in gesprek te komen.

“Ik denk dat beide plaatsen dan toch van dat absolute nee af moeten. Uitgaande van de overeenkomst met Brabantse gemeenten die we destijds hebben gesloten, zou er een oplossing uit ke komen”, zo meent Van Harten.

De overeenkomst van Brabantse gemeenten gaat ervan uit dat in principe medewerking wordt verleend aan de aanleg van de hsl, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Ook Breda en Prinsenbeek hebben die overeenkomst getekend, maar werden later teruggefloten door hun gemeenteraden.

Reageer op dit artikel