nieuws

Slechts negen gemeenten in midden- en noord-Limburg

bouwbreed

Volgens de Kamers van Koophandel in midden – en noord-Limburg (Kvk’s) moeten, om in de toekomst economisch te ke concurreren met het Duitse grensgebied en Brabant, de vierendertig gemeenten in deze regio worden teruggebracht naar negen.

In de visie van de kamers moeten Roermond, Weert, Venlo en Venray stedelijke centrumgemeenten worden en Echt, Helden, Heythuysen, Horst en Gennep/Bergen bestaan blijven als plattelandsgemeenten. Dit staat als voorstel in de door kamers opgestelde notitie: ‘Besturen op grotere schaal’. Die is toegestuurd aan gedeputeerde staten van Limburg. De nieuwe opdeling is, volgens de Kvk’s nodig, om optimaal te ke profiteren van de gunstige ligging van de regio ten opzichte van de Duitse steden Krefeld/Munchengladbach en Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch en Tilburg. De kamers verwachten dat, bij deze vorm van herindeling, een van de meest kansrijke regio’s van Europa ontstaat en Noord en Midden-Limburg een sleutelrol krijgt als Oostwestverbinding tussen het Duitse- en Brabantse gebied. Welke gemeenten samengevoegd moeten worden laten de kamers over aan het provinciaal bestuur.

Reageer op dit artikel