nieuws

Sinterklaas steunt Sint-Nicolaaskerk

bouwbreed

Sinterklaas was woensdag even in Amsterdam om het startsein te geven voor de geldinzamelingsactie voor de restauratie van de Sint-Nicolaaskerk. Terwijl Zwarte Pieten de kerk beklommen overhandigde de goedheiligman burgemeester Patijn een brochure over de restauratie.

De Rijksdienst voor Monumentenzorg heeft hiervoor f. 8,2 miljoen toegezegd, terwijl het bisdom Haarlem en de Amsterdamse Citykerk samen f. 2,2 miljoen bijdragen. Er is nog een tekort van f. 2,6 miljoen, waarvoor nu geld wordt ingezameld. Sint-Nicolaas is de patroonheilige van Amsterdam en de zeevarenden.

De gezichtsbepalende kerk dateert uit 1887 en is door architect Adrianus Bleijs gebouwd in een neo-barokke en neo-renaissance stijl. De kunstenaar Jan Dunselman maakte de wandschilderijen. Hiervoor hebben verschillende Amsterdammers model gestaan. Het beeldhouwwerk is van Pierre Elysee van den Bossche, die ook het beeldhouwwerk van de Gouden Koets verzorgde. De restaurateurs gaan de dichtgemetselde vensters in de grote koepel heropenen en het gekleurde glas terugplaatsen. Ook het 19e eeuwse orgel komt terug.

Reageer op dit artikel