nieuws

Parijs gebruikt hotels om woningnood te ‘bestrijden’

bouwbreed Premium

In Parijs staan 60.000 mensen op de wachtlijst voor een woning, waarvan eenderde met een urgentieverklaring. Uit een recent onderzoek blijkt dat ambtenaren op het stadhuis al jarenlang gezinnen met belachelijk hoge huursubisidies in vervallen hotelletjes onderbrengen, in plaats van het geld aan de huur van gewone flats te besteden.

Een flagrant voorbeeld van deze verkwisting werd dezer dagen door de Franse pers bekend gemaakt. Een Senegalees gezin met zeven kinderen bewoont sinds 1984 in verschillende hotelletjes een aantal kamertjes zonder comfort. De vader van het gezin staat sinds 1980 ingeschreven voor een sociale woning. De sociale dienst van de gemeente Parijs geeft er de voorkeur aan het gezin huursubsidie te betalen, die in drie jaar tijd is opgelopen tot f. 100.000.

De sociale dienst betaalt f. 3000 en de Senegalese werknemer legt f. 2100 bij. Ruim f. 5000 voor de huur van drie beschimmelde kamertjes zonder warm water, zonder keuken of verwarming, zelfs niet in de winter.

Veiligheid

Het bedrag staat gelijk aan de huur van een groot appartement op stand. Het hotel staat bovendien in het warme gedeelte van het 18e arrondissement van Parijs, zodat drugsgebruikers en delinquenten de gangen van het logement onveilig maken.

Voor het geld dat de gemeente Parijs aan huursubsidie heeft uitgegeven had het gezin een flatje in een buitenwijk ke kopen. De gemeente heeft het hotel onlangs gekocht en wil het nu afbreken. Op het stadhuis wordt beweerd dat de gemeente niet verplicht is een nieuwe behuizing voor het gezin te vinden, omdat het hier een ‘toeristen hotel’ betreft. En dit is maar een voorbeeld.

Reageer op dit artikel