nieuws

Ouwehands wil uitbreiden op de Grebbeberg

bouwbreed

Ouwehands Dierenpark gaat in de komende jaren samen met de provincie Utrecht en de stichting Het Utrechts Landschap de mogelijkheden voor uitbreiding op de Grebbeberg inventariseren.

Er bestaan al vergevorderde plannen om buiten de hekken van de dierentuin een hoefdierenfokpark te realiseren, aldus dierentuindirecteur G. Baars.

Ouwehands Dierenpark werd in het begin van de jaren negentig met sluiting bedreigd. Het bezoekersaantal liep dramatisch terug. Er moest personeel, waaronder een deel van het managementteam, ontslagen worden. De directie van het dierenpark heeft in de afgelopen jaren mede daarom plannen ontwikkeld voor een ‘Nieuw Ouwehand’. Een succesvol voorbeeld daarvan het is Berenbos, dat twee jaar geleden openging en jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt.

Binnen de dierentuin wordt 4000 m2 ruimte gemaakt voor een leefomgeving voor Amur- of Siberische tijgers. Er leven nog maar 200 van deze tijgers in het wild. De soort is, als de mens niet ingrijpt, rond de eeuwwisseling uitgestorven. Ouwehands is in de wereld uitgekozen om een genetisch optimale fokgroep te laten ontstaan. Op termijn ke in Rhenen gefokte tijgers mogelijk teruggezet worden in de natuur. Tegenover het tijgerpark komt een Aziatische steppe met Przewalskipaarden, kiangs (halfezels) en saiga-antilopen.

Op een andere plaats in de tuin komen binnen enkele jaren Nederlandse natte gebieden, waar dieren als zwarte ooievaar en zeearend leven, maar ook boomkikkers en ringslangen. Dit seizoen opent de dierentuin bovendien een otterpark, waar ook dieren gefokt worden voor een leven in de vrije natuur.

Reageer op dit artikel