nieuws

Opslagvat gebruikt als extra warmtebuffer

bouwbreed

Bij het bejaardencentrum Haagwijk in Leiden wordt handig gebruik gemaakt van het opslagvat van het zonneboilersysteem. Men gebruikt dit opslagvat ’s nachts als extra warmtebuffer voor de warmwaterketel.

Daardoor kan met een lager ketelvermogen worden volstaan om de piek in de warmtapwatervraag op te vangen. Aangezien de warmtebuffer alleen in de ochtenduren nodig is, valt het opslagvat overdag normaal te benutten voor de opslag van zonnewarmte.

Het zonneboilersysteem heeft een collector van 120 m2 en een opslagvat met een inhoud van 2600 liter. Als het water in het opslagvat koud is, wordt het automatisch met behulp van de ketel ’s nachts opgewarmd tot 30 gr. C. ’s Morgens wordt dit water in een indirect gestookte boiler van 1000 liter tot de gewenste temperatuur van 60 gr. C gebracht. Doordat voor het opwarmen van het tapwater wordt uitgegaan van 30 gr. C in plaats van de gebruikelijke 10 gr. C is volgens Ecofys te Utrecht op de ketelcapaciteit te besparen. Het ketelvermogen is daardoor te beperken van 117 kW tot 78 kW.

Deze bufferstrategie waarbij het opslagvat van de zonneboilerinstallatie wordt gebruikt voor het opslaan van zonnewarmte en als extra buffer voor de naverwarming, is niet alleen geschikt om het ketelvermogen terug te brengen, zoals in Leidse bejaardencentrum. De strategie is overal toe te passen waar voldoende ruimte is voor het plaatsen van een opslagvat van de zonneboilerinstallatie en een voorraadvat voor de naverwarming van het tapwater. Het systeem gaat alleen op als het uitsluitend dient voor het opvangen van de piekbelasting in de warmtapwatervraag in de ochtenduren, omdat het vat dan niet nodig is voor de opslag van zonnewarmte.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels