nieuws

Ondanks bijgesteld beleid blijken nog meer nieuwe cellen nodig.

bouwbreed

Dit kondigde minister Sorgdrager van Justitie aan bij het ingebruiknemen van een serie van vijf nieuwe gevangenissen. De in twee jaar gebouwde gevangenissen in Alphen, Almere, Krimpen aan de IJssel, Zoetermeer en Dordrecht en de uitbreiding in Veenhuizen bevatten 1600 cellen. Het totaal aantal cellen bedraagt nu 12.500. Ondanks het al begrote 1000-plaatsen-po en het gisteren door Sorgdrager aangekondigde nieuwe beleid van meer preventie en een ander soort straffen zijn toch nog weer meer cellen nodig, aldus Sorgdrager.

Haar collega De Boer van VROM wees erop dat die gevangenissen op moeilijkere locaties in of bij steden terecht moeten komen. Dat stelt andere eisen aan de bouw. De Boer: “Gaan we de hoogte in? Of misschien juist de grond in?”

Inzicht in de snelle bouw van de nieuwe gevangenissen geeft een reizende tentoonstelling van zeven ‘kijkdozen’ die gisteren eveneens in Almere is geopend. Daarbij presenteerde De Boer het boek ‘Bouwen aan detentie’ waarin onder andere toekomstige gevangenisvormen worden beschreven. Toekomst en verleden komen ook aan de orde in het tegelijk bij het ministerie verschenen symposiumverslag ‘De gevangenis als hogedrukpan’.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels