nieuws

Is Kunsthal van Koolhaas plagiaat?

bouwbreed

De Engelse architect Gareth Pearce heeft een aanklacht ingediend tegen architect Rem Koolhaas wegens plagiaat. Voor het ontwerp van de Kunsthal zou Koolhaas gebruik hebben gemaakt van een afstudeerpo dat Pearce tien jaar geleden heeft gemaakt.

Volgens de advocaat van de Londense architect is er op meer dan veertig punten overeenkomst tussen diens afstudeerpo voor een stadhuis in de Docklands uit 1986 en Koolhaas’ Kunsthal in Rotterdam. Het betreft het uiterlijk, maar ook veel afmetingen en de karakteristieke hellingbaan. Pearce ontdekte de overeenkomsten toevallig bij een recent bezoek aan de Kunsthal.

Ten tijde van zijn afstuderen heeft Pearce enkele weken voor Koolhaas in Londen gewerkt. Koolhaas zou diens afstudeerpo toen een weekend hebben geleend, aldus de advocaat van Pearce.

In de dagvaarding, die ook Koolhaas’ bureau OMA, zijn adviseur Ove Arup en opdrachtgever Rotterdam betreft, vraagt Pearce om schadevergoeding voor de inbreuk op zijn auteursrecht. De dagvaarding is eind maart betekend door de rechtbank in Londen maar nog niet verstuurd aan Koolhaas. Eerst wil de advocaat van Pearce advies inwinnen van een Nederlandse advocaat over de Nederlandse wetgeving op het punt van auteursrechten. De advocaat, die meent een “sterke zaak” te hebben die voor veel sensatie zal zorgen, verwacht de dagvaarding binnen enkele weken op Koolhaas’ deurmat te ke deponeren.

Koolhaas onthoudt zich, desgevraagd, van commentaar. Op het bureau OMA was nog niets bekend van de actie die Pearce aan het ondernemen is.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels