nieuws

Hochtief heeft interesse voor Spaanse Huarte

bouwbreed

Er is opnieuw Duitse belangstelling voor het in grote moeilijkheden verkerende Spaanse bouwbedrijf Huarte. Hochtief, de tweede speler op de Duitse bouwmarkt, zou volgens het Spaanse dagblad Expansion onderhandelen over een voorlopige deelname van 20 procent in het aandelenkapitaal.

Hochtief, dat ook al voor 30 procent participeert in het aandelenkapitaal van het Spaanse bouwbedrijf Pacsa, is na Walter Bau het tweede Duitse bedrijf die interesse toont in Huarte. Van de zijde van Huarte is alleen meegedeeld dat “onderhandelingen met een nieuwe industriele partner zich in een vergevorderd stadium bevinden”. De nieuwe partner zou bereid zijn vers kapitaal in Huarte te pompen en een gedeelte van de schulden voor zijn rekening te nemen.

Het Spaanse bouwbedrijf verkeert al geruime tijd in de problemen. Aanvankelijk leek het er op dat met een ingewikkelde operatie van banken en enkele nieuwe aandeelhouders het bedrijf nog overeind kon worden gehouden. Nog voordat die operatie kon worden uitgevoerd, werd een gat van vele miljarden in de begroting ontdekt en moest uitstel van betaling worden aangevraagd.

Inmiddels is berekend dat als Huarte definitief bankroet wordt verklaard, banken en onderaannemers voor ruim f. 930 miljoen het schip ingaan. Om nog te redden wat er te redden valt, heeft de directie van Huarte een overheidskrediet aangevraagd van nog eens f. 335 miljoen. Eerder al werd f. 135 miljoen toegezegd.

De kritiek op die geldinjectie neemt toe. Zowel in kringen van aannemers als in de politiek stelt men zich op het standpunt dat de overheid zich afzijdig moet houden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels