nieuws

Grundodrill 12G grondboor met eigen hydraulische aandrijving

bouwbreed Premium

Geen afzonderlijk hydraulisch aandrijfaggregaat meer. Dat is wat het eerst opvalt bij de nieuwe Grundodrill grondboormachine van Tracto Technik. Deze zelfstandig werkende boormachine beschikt over een geintegreerde hydraulische aandrijving en is als een compacte unit in zijn geheel te transporteren en inzetbaar.

De boorinstallatie, model 12 G, die in Amerika tijdens de Conexpo ’96 zijn wereldpremiere beleefde, bestaat uit een tweetal hoofcomponenten; het boorlavet met hydraulische aandrijfaggregaat alsmede een mengstation.

Op het lavet is het centrale machinedeel, de boorunit met het slag- of hamermechanisme te vinden dat naar behoefte kan worden in- en uitgeschakeld. Het aantal slagen wordt door middel van dit mechanisme geheel afgestemd op de bodemgesteldheden en is instelbaar van 0 tot 1000 slagen/minuut. Deze slagfrequentieregeling geeft aan het boorproces een belangrijke ondersteuning en bewerkstelligt een hoge indring- en boorcapaciteit. Dankzij de ligging van de hydraulische aandrijfunit voor de voeding van de de boor- en rijaandrijving direct tegen het lavet, is een extern hydrauliek station alsmede de vaak bijbehorende meters lange hydraulische leidingen hier komen te vervallen. Het boorlavet omvat verder een transportslede met slagmechanisme, rupsrijwerk met rubberen kettingen, steunschilden, kantelcylinder en ankerplaten. Het hoog eigen gewicht verleent de machine een goede stabiliteit.

De kantelcylinder maakt in combinatie met het in lengterichting verplaatsbare lavet een gemakkelijk instellen van de boorhoek mogelijk. Naar wens is op de boorinstallatie een volautomatische boorstang- wisselinrichting te installeren met een capaciteit van 30 slag-boorstangen (totale lengte 90 meter). Extra mankracht voor het handmatig laden van de boorstangen komt hiermee te vervallen. Het losnemen en koppelen van de boorstangen verloopt evenzeer volledig hydraulisch.

Ook het comfort van de bedieningsman laat bij deze installatie niets te wensen over. Een tweetal multifunctionele bedieningshandels in de armleuningen via elektrische voorgestuurde ventielen direct binnen handbereik liggen voor de verrichting en besturing van alle machinefuncties. De centrale zitplaats is naar wens ook van een geheel gesloten overkapping te voorzien zodat de bedieningsman het gehele boorproces vanuit een verwarmde ruimte kan besturen.

De mengunit is niet slechts geschikt voor het boren met polymeren. De installatie is ook ingericht voor het aanzuigen, mengen circuleren en verpompen van bentoniet dat bij dergelijke door vloeistofondersteunde stuurbare boorsystemen gebruikt wordt. De mengeenheid, onder meer bestaande uit een 3800 liter werktank, aandrijfmotor, bentonietpomp, filtersysteem en mengpomp wordt in de regel vast gemonteerd in de door de gebruiker gekozen truck of als afzonderlijk aggregaat meegevoerd.

De Grundodrill 12G heeft een totale lengte van 5 m, is 1,65 m breed, en weegt 4600 kg. De machine heeft een trekkracht van 120 kN en draait met een instelbaar toerental tot 170 omw/min. Hoewel proefnemingen hebben bewezen dat onder bepaalde omstandigheden boorlengten tot 400 meter mogelijk zijn ligt de maximaal bereikbare boorlengte in het algemeen rond de 300 meter. De machine is geschikt voor het leggen van pe-hd buizen tot 355 mm. De boorvloeistofmenger wordt aangedreven door een 30 kW dieselmotor die een maximale werkdruk levert van 80 bar. Tracto-Technik is in ons land op de markt door Meerman Jr. BV uit Hendrik-Ido-Ambacht.

Bij de Grundodrill 12 G grondboorinstallatie van Tracto Technik ontbreken dankzij de geintegreerde hydraulische aandrijving, de lange, bij het boorwerk vaak hinderlijke olieleidingen. De boorunit staat op een rupsonderwagen op het lavet dat met een kantelcilinder onder de gewenste boorhoek is te plaatsen.

Reageer op dit artikel