nieuws

Gerecycled polystyreen omgevormd tot ‘hout’

bouwbreed

In Engeland is een fabriek die ‘hout’ maakt uit gerecycled polystyreen. Het lijkt op hout, het is als zodanig te be- en verwerken, maar het gaat jaren langer mee, zonder behandeling. Van tijd tot tijd schoonmaken is genoeg.

Het ‘hout’ wordt vanwege zijn lange levensduur dan ook Durawood genoemd. Het wordt gefabriceerd uit polystyreen van oude verpakkingen, die anders als afval zouden moeten worden verbrand in afvalverbrandingsovens. Durawood wordt geleverd door Save Wood Products Limited te West Cowes op het eiland Wight.

Alternatief hardhout

Het ‘hout’ vormt een goed alternatief voor tropisch hardhout en is voor allerlei houttoepassingen te gebruiken. Het kan dienen voor het maken van tuinmeubels, vlonders en schuttingen, maar ook voor het bekleden van muren, gevels en dergelijke. Ook verkeers- en andere borden zijn met het kunsthout samen te stellen. De ps-profielen zijn in veel ‘houtsoorten’ te leveren en hebben volgens de fabrikant betere thermische en akoestische kwaliteiten dan hout. Durawood voldoet aan brandvertragingsklasse 1 volgens BS476.

Tijdens het produktieproces wordt het materiaal verdicht tot 1/50 van het volume, waarin het verpakkingsmateriaal in de fabriek wordt aangevoerd. Dan wordt er granulaat van gemaakt, waarna niet toxische additieven als bindmiddel aan het materiaal worden toegevoegd. Door extrusie worden ten slotte de ‘hout’-profielen verkregen.

Reageer op dit artikel