nieuws

Frankrijk heeft nu hoge raad voor de architectuur

bouwbreed Premium

De architectuur heeft sinds 1 april een eigen directie op het Franse ministerie van Cultuur. Francois Barre, de voormalige directeur van het Centre Georges Pompidou (Beaubourg) is de eerste directeur hiervan.

Ook is er een hoge raad voor de architectuur in het leven geroepen, waarin vertegenwoordigers zitting hebben van openbare werken, huisvesting, de stad Parijs en het hoger onderwijs. De raad stelt zich tot taak het ministeriele architectuur beleid te begeleiden.

Er staan hervormingen in het architectuuronderwijs op het programma zoals het gelijk stellen van de studie aan het hoger universitair onderwijs. Ook worden er equivalenten met bepaalde universitaire studies ingevoerd. De scholen in architectuur hebben voor 1996 een extra budget ontvangen van 42 miljoen francs ( f. 14 miljoen). Dit betekent een verhoging van 21 procent in vergelijking met het budget voor 1995. Tevens worden dit jaar 118 docenten architectuur benoemd. Minister Douste-Blazy van Cultuur wil de regering voorstellen cursussen in te voeren voor lokale politici, opdat deze van wanten weten als hun gemeente een aanbesteding houdt. Ook wil hij de organisatie van wedstrijden voor architecten reorganiseren en de Franse architectuur in het buitenland bevorderen. Hiertoe moet het Franse instituut voor de architectuur een leidinggevende rol gaan spelen. Dit moet alle ‘Maisons d’architectuur’ en de architectuur diensten van elk departement aansporen tot actie. Douste-Blazy heeft aangekondigd dat elk jaar een internationale architectuur dag zal worden gehouden.

Dit jaar zal tevens een nationaal debat worden georganiseerd om de plaats van de architectuur en de architecten in de Franse samenleving opnieuw te bepalen. Zonodig zal de wet op de architectuur van 1977 hierna worden aangepast.

Reageer op dit artikel