nieuws

Drie gemeenten gaan superzuinig bouwen

bouwbreed

Almere, Apeldoorn, en Nieuwegein gaan in samenwerking met de projectontwikkelaars Mabon, Slokker Vastgoed en Moes Bouwbedrijf in totaal 156 zeer energiezuinige woningen bouwen. Het streven is erop gericht het gasverbruik in deze woningen minder dan 500 m3 per jaar te laten zijn.

Ed Nijpels, voorzitter van het Wereld Natuur Fonds (WNF) maakte dit gisteren tijdens een bijeenkomst over Energiezuinig Bouwen op de BouwRAI bekend. Hiermee geven de poontwikkelaars concreet invulling aan de intentieverklaring, die zij eind vorig jaar met het Wereld Natuur Fonds tekenden. Naast Mabon, Slokker en Moes hebben ook Wilma Vastgoed en Bouwfonds Woningbouw deze verklaring ondertekend. Doelstelling is dat de ontwikkelaars samen met het WNF de komende twee jaar 200 zeer energiezuinige woningen gaan realiseren.

De drie eerste poen zijn gisteren tijdens de WNF-bijeenkomst officieel gepresenteerd. Het gaat om 76 woningen in de Nieuwegein-wijk Galecop, 40 woningen in de Apeldoornse nieuwbouwwijk Zuiderpark en minimaal 40 woningen in Almere Buiten.

Het po in Nieuwegein dat door Mabon zal worden gerealiseerd is het verst. Dit jaar wordt met de bouw van 76 woningen in Galecop begonnen. De prijs van de energiezuinige huizen zal tussen de f. 250.000 en f. 300.000 bedragen. Moes gaat in de ‘milieuwijk’ van Almere Buiten aan de slag en Slokker Bouwgroep in samenwerking met de woningbouwvereniging De Goede Woning in Apeldoorn.

Winst

Het streven van de deelnemers is om het gasverbruik in deze woningen op minder dan 500 m3 per jaar te houden. Dat is 60% minder dan de huidige overheidsnorm van 1200 m3 gas per jaar en levert ten opzichte van de toekomstige overheidsnorm van 800 m3 per jaar nog steeds 40% winst op. “Deze poen maken zichtbaar dat aanzienlijke energiebesparing daadwerkelijk mogelijk is in een commerciele markt zonder projectsubsidies”, aldus Ed Nijpels.

De energiebesparing moet voor een groot deel worden gehaald door toepassing van bijvoorbeeld zonneboilers of zonnecel-modules, gebruik van goede isolerende deuren en kozijnen, energiezuinige ventilatoren en door bij het ontwerp al rekening te houden met passieve benutting van zonne-energie.

Reageer op dit artikel