nieuws

‘De Zwaan’ ingezet bij Sontpo

bouwbreed

Sund Link Contractors (SLC) heeft voor – 680 miljoen aan orders toegekend aan onderaannemers en leveranciers in het kader van de bouw van het bruggendeel in de vaste oeververbinding over de Sont tussen Denemarken en Zweden. SLC’s hoofdaannemingscontract met het Oresundskonsortium bedraagt zo’n f. 1,6 miljard.

Het consortium huurt ondermeer voor ruim drie jaar de drijvende kraan ‘Svanen’ (‘de Zwaan’) van Ballast Nedam Equipment Services voor het aanbrengen van de wegdragers in het 7,8 km lange brugdeel, dat komt te bestaan uit een tuibrug en twee aanbruggen. ‘Svanen’ – zo genoemd omdat de kraan op een zwaan lijkt – werd enkele jaren geleden ook ingezet bij de bouw van de westbrug over de Grote Belt in Denemarken en is daarna ingeschakeld bij de Northumberland Strait Crossing in Canada voor het plaatsen van betonnen elementen van 7000 ton. De 80 m hoge kraan wordt augustus volgend jaar ingezet in de Sont.

Van de gegunde SLC-contracten gaat voor f. 240 miljoen aan opdrachten naar respectievelijk 20 Deense en 60 Zweedse firma’s. Partners in SLC zijn het Zweedse Skanska (37 procent), de Deense bouwconcerns H en S en M en T (eveneens 37 procent) en het Duitse Hochtief.

Volgens schema zijn over een jaar de eerste elementen van de bruggen boven water zichtbaar. Tegen het jaar 2000 moet het oeverbindingspo, dat tevens een tunnel aan de oostzijde omvat, gereed zijn.

Reageer op dit artikel