nieuws

D66: hsl niet door het Groene Hart

bouwbreed

De bewindslieden van D66 en de Tweede-Kamerfractie van die partij mogen niet instemmen met een hogesnelheidslijn (hsl) door het Groene Hart. Dat heeft D66 op zijn partijcongres besloten.

Bovendien dient Den Haag een aansluiting op de hsl te krijgen. Het kabinet heeft momenteel wel de voorkeur voor een trace door het Groene Hart, de zogenoemde A1-variant. Het congres van D66 vindt echter dat de snelle trein langs de snelwegen A4 en A13 moet gaan rijden of gebruik moet gaan maken van het bestaande spoor. Een variant waarin het traject door het Groene Hart goeddeels wordt ondertunneld is voor de Democraten evenmin acceptabel. Partijleider Van Mierlo waarschuwde evenwel voor te hoog gespannen verwachtingen voor het milieu. “Hoewel het Groene Hart een groot goed is om te beschermen, is de gedachte onjuist dat iedere oplossing daarbuiten in milieutermen per definitie een geringer offer betekent dan daarbinnen”, zei hij. Het congres bepaalde verder dat zijn vertegenwoordigers in Den Haag zich sterk moeten maken voor een station aan de hsl in of bij de residentie, waar overigens niet elke trein zou hoeven te stoppen.

Reageer op dit artikel